Linkovi

Život kao čokolada


Sestre Frensis i Džindžer Park u svojoj prodavnici "Čokolada čokolada"

Za mnoge ljude, čokolada je tajno zadovoljstvo. Za sestre Frensis i Džindžer Park, korejske Amerikanke, ona je sladak uspeh. Pre više od četvrt veka, one su otvorile prvu delikatesnu čokoladnu radnju u Vašingtonu. Osim vođenja radnje, objavile su i knjige o porodičnim korenima i američkom snu, koje su dobile i nagrade.

Sesilija Peri godinama gotovo svakodnevno navraća u ovu radnju - „Čokolit čokolit“ – „Čokolada čokolada“.

„Imaju najbolju čokoladu u celom regionu.“

Ester Alpert dolazi nekoliko puta nedeljno.

Toliko je slatko i prijatno doći ovde. Mi svi volimo ove ljude, a čokolada je najbolja u gradu.“

Ponuda najbolje čokolade iz celog sveta je ono što su Frensis i Džindžer imale na umu kada su pre 28 godina otvorile prvu nezavisnu čokoladnu radnju u prestonici.

Odrasle smo na nekim finim čokoladama, jer nam je otac radio u Svetskoj banci i donosio bi kofere evropske čokolade kad smo bile sasvim male“, priča Frensis.

Kada im je otac preminuo sredinom svojih pedesetih godina, sestre su se još više zbližile i rešile da zajednički započnu posao.

„Međutim, nismo znale u šta se upuštamo i definitivno smo prve godine pojele više čokolade nego što smo prodale. Ali smo shvatile da je jedna stvar koju smo postigle bila da postanemo neka vrsta familije sa našim mušterijama“, kaže Frensis.

Familija se povećala i obuhvatila i dugotrajne mušterije kao što je Bet Smit.

Dugo dolazim ovde, verovatno 20 godina. Ona pamti i rođenje moje kćeri. Seća se svega, tako da se ovde osećam kao da sam stvarno u porodici.“

Prodaja se tokom decenija povećala i danas ova mala prodavnica ima četvoro zaposlenih, uključujući Džindžerinog supruga i menadžera.

Postigle smo veliki uspeh. Ne mislim naravno na nivou Donalda Trampa, ali je za nas to veliki uspeh. Želele smo da organizujemo svoj život oko posla i to smo i uradile.“

Sestre Park su isto tako htele da zadovolje i svoje literarne ambicije. Zajednički su napisale osam knjiga za decu i odrasle. Njihova prva nagrađena knjiga, „Moj put slobode“, zasniva se na bekstvu njihove majke iz Severne Koreje kada je bila tinejdžerka.

Htele smo da napišemo knjigu posvećenu majci i njenoj majci i, takođe, možda da damo deci ideju o ceni koju ljudi moraju da plate za slobodu“, navodi Frensis Park.

Sestre Park su objavile i memoare u kojima opisuju četvrt veka iza čokoladne tezge.

Reč je u stvari o usponima i padovima dve sestre koje su oduvek bile vrlo bliske, koje su prošle put od vremena kada su bile vrlo mlade do vremena kada više nisu vrlo mlade, ali su i dalje nasmejane“, kaže Frensis.

Svi koji dođu u našu radnju nam kažu da nam je život savršen, a mi im kažemo da je to tačno, da su potpuno u pravu. Knjige i čokolada idu ruku pod ruku“, dodaje Džindžer.

Za sestre Park, njihova mala radnja nije ispunjena samo čokoladom, nego i obiljem uspomena.

XS
SM
MD
LG