Linkovi

Mala Havana - parče Kube na Floridi


Palme, cigare, kafa, hrana, salsa, domine – izgleda kao da je riječ o državi u Latinskoj Americi. Međutim, u pitanju je četvrt “Mala Havana”, u Majamiju, na Floridi.

Hispanska kultura dominantna je u četvrti “Mala Havana” u Majamiju: stariji muškarci igraju domine i razgovaraju o politici, dok su savijači cigara udubljeni u svoj posao, a Kubanci u egzilu razgovaraju sa predsjedničkim kandidatima ispred kioska, koji služe kubansku kafu. Sa nedavnim otopljavanjem odnosa Kube i Sjedinjenih Država, mogu da se očekuju još snažnije veze južne Floride i Kube.

Palme, cigare, kafa, hrana, salsa, domine – izgleda kao da je riječ o državi u Latinskoj Americi. Međutim, u pitanju je četvrt “Mala Havana”, u Majamiju, na Floridi.

“Kubanska kultura u Maloj Havani ili na Kubi je veoma živopisna, dinamična, melodična i strastvena”, kaže Horhe Duani iz Istraživačkog instituta za Kubu.

Kaje oćo ili Osma ulica je drugi dom za mnoge Kubance.

“Veliki broj izbjeglica počeo je da pristiže 1959. godine, tražeći jeftine stanove blizu posla i javnog saobraćaja. Zbog toga su polako počeli da se okupljaju u području oko 8. ulice, blizu centra. To je zatim postao centar male Havane.”

Jedan od simboličnih centara kubanske zajednice je restoran Versaj, koji mnogi nazivaju najpoznatijim kubanskim restoranom na svijetu. Vlasnik Felipe Vals došao je u Majami sa roditeljima kada je bio mlad, a restoran je vodio sa ocem od otvaranja 1971. godine.

“Najprometniji kiosk za kubansku kafu u Majamiju je ovdje u Versaju”.

Kiosk za kafu je jedinstveni fenomen u “Maloj Havani”. Ovdje se okupljaju Amerikanci kubanskog porijekla da bi razgovarali o svemu, od sporta do međunarodne politike. Dolaze i političari, novinari i različite generacije Kubanaca u egzilu da bi saznali nešto više o kubansko-američkoj zajednici.

“Ovo je stvarno dobro mjesto za razgovor. Svi predsjednici su ovdje pili kafu”, istakao je Francisko Rivera.

Kubanska hrana u ovoj četvrti zasnovana je na španskoj i afričkoj kuhinji, sa orijentalnim uticajem. Ako hodate duž Kaje oća, vidjećete čuveni Domino park – na raskrsnici 8. ulice i 15. avenije. Stariji muškarci svakog dana ovdje igraju domine, dok cijelo popodne razgovaraju o politici i piju kubansku kafu.

Cigare su još jedan simbol kubanske culture. “Guantanamera” je među mnogobrojnim prodavnicama cigara u ovom području. Mušterijama se po dolasku u prodavnicu služi kubanska kafa što je, kako ističe menadžer Erik Otero, kubanska tradicija.

“Svaku cigaru dotakne 4.000 ruku prije nego što dođe do mušterije. To je mnogo posla. Riječ je o luksuzu, ali prije svega o životnom stilu. Želim da sjednete, zapalite cigaru, pijete kafu i gledate kako dan prolazi”.

Sa otpoljavanjem odnosa Kube i Sjedinjenih Država, očekuje se da će kulturne i komercijalne veze između “Male Havane” i Kube biti još snažnije.

XS
SM
MD
LG