Linkovi

Žestok otpor u Sirti i Bani Validu


Borac Nacionalnog prelaznog saveta ispaljuje projektile u blizini Sirte, rodnog grada Moamera Gadafija

Borci libijskog Nacionalnog prelaznog saveta ((NTC)) ponovo su pokušali da preuzmu kontrolu nad Sirtom, pošto su ih juče u tome sprečile snage odane bivšem libijskom lideru Moameru Gadafiju.

Snage prelazne vlade su se regrupisale i započele novu ofanzivu na Gadafijev rodni grad, iz koga su lojalisti bivšeg predsednika uzvratili projektilima i drugom artiljerijom.

Borci Nacionalnog prelaznog saveta suočeni su sa žestokim otporom i u Bani Validu, još jednom uporištu Gadafijevih lojalista.

U međuvremenu, i dalje se ne zna gde se nalazi bivši lider, iako agencija Rojters prenosi izjavu njegovog predstavnika za medije Muse Ibrahima, da se Gadafi i dalje nalazi u zemlji. Ibrahim je danas rekao i da je NATO usmrtio 350 ljudi u Sirti, pošto je u vazdušnim napadima pogođeno nekoliko stambenih objekata, ali ta njegova tvrdnja nije verifikovana od strane nezavisnog izvora.

Istovremeno, Turska je objavila da će padobranima dostaviti 22 tone humanitarne pomoći za civile u Bani Validu, koji je i dalje pod kontrolom pro-Gadafijevih snaga. Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan juče je boravio u poseti Libiji kako bi iskazao podršku mladoj vladi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija juče je ukinuo neke sankcije Libiji, dok je neke ublažio, i to samo nekoliko sati pošto je libijsko mesto u Generalnoj skupštini svetske organizacije prepušteno Nacionalnom prelaznom savetu.

XS
SM
MD
LG