Linkovi

NATO optužen za napade na civile


Novinska agencija AP je fotografisala dečaka na ruševinama u Zlitanu tokom ture kroz grad koju je organizovala libijska vlada, 4. avgust 2011.

Libijska vlada optužuje snage NATO-a za bombardovanje civilnih ciljeva u Zlitanu, na zapadu zemlje, gde pobunjenici pokušavaju da preuzmu kontrolu od vladinih snaga. Optužbe je danas prenela prenela državna televizija, dan pošto je vlast demantovala tvrdnje pobunjenika da je opozicija preuzela kontrolu nad Zlitanom.

Francuska novinska agencija javlja da su libijski zvaničnici danas proveli novinare kroz taj grad, istovremeno optužujući NATO za napad na jedan stambeni objekat, u kojem su poginula tri člana jedne porodice, od kojih su dvoje deca.

U međuvremenu, sin libijskog lidera Moamera Gadafija tvrdi da je lažno izjavio da je sklopio savez sa islamističkim liderom kako bi napravio razdor unutar opozicije. Dnevni list Njujork tajms je preneo izjavu Saifa al Islami Gadafija da je razgovarao sa Alijem Salabijem. Kako list navodi, Ali Salabi je potvrdio da je razgovarao sa Gadafijevim sinom, ali je odbacio tvrdnje da je sklopljen savez, dodajući da se njegova organizacija i dalje zalaže za demokratiju u Libiji bez porodice Gadafi.

Takođe danas, tanker libijske vojske uplovio je u Bengazi, koji kontrolišu pobunjenici. Pripadnici pobunjenika tvrde da je brod osvojen od vladinih snaga. Zvaničnici NATO-a su saopštili da su pregledali brod i dozvolili njegov ulazak u luku, koja je pod kontrolom pobunjenika. Vojna alijansa je inače u Libiji na osnovu mandata Ujedinjenih nacija da zaštiti civile i civilna područja od napada snaga Moamera Gadafija.

XS
SM
MD
LG