Linkovi

Oslobođeni strani novinari u Libiji


Novinari agencije Frans pres, Roberto Šmit (centar) i Dejv Klark (drugi desno), kao i fotoreporter "Geti imidžes" Džo Ridle (levo) daju izjavu u Tripoliju neposredno posle oslobađanja, 23. mart 2011.

Snage lojalne Moamaru Gadafiju pustile su rano jutros na slobodu dvojicu stranih novinara, Dejvida Klarka i Roberto Šmita, kao i fotoreportera "Geti imidža", Džoa Ridla, javila je novinska agencija Frans pres.

Isti izvor navodi da su trojica novinara nestali u petak kasno posle podne, pošto su putem elektronske pošte javili da odlaze u oblast na oko 35 kilometara udaljenosti od grada Tobruka na istoku zemlje, gde su se odvijale borbe između pristalica i protivinika Moamara Gadafija. Agencija Frans pres prenosi izjavu šofera trojice novinara, koji je rekao da su ih zarobili Gadafijevi vojnici.

Portparol Gadafija je saopštio da je libijski lider naredio njihovo oslobađanje posle apela koji mu je uputio predsedavajući agencije Frans pres, Emanuel Hog. Francuska novinska agencija dodaje da se Hog zahvalio libijskoj vladi, kako je rekao , na "brzom" oslobađanju novinara.

Libijska vlada je u ponedeljak oslobodila četvoricu novinara Njujork tajmsa, skoro nedelju dana pošto su ih zarobile Gadafijeve bezbednosne snage dok su pratili pobunu u istočnom delu zemlje. U jučerašnjem izveštaju Njujork tajmsa, novinari su naveli da su ih Gadafijevi lojalisti tukli, držali vezane i udarali puškama pre nego što su prebačeni u Tripoli.

XS
SM
MD
LG