Linkovi

Raste pritisak na Gadafija


Libijski tenk čija posada je prešla na stranu opozicije, okružen demonstrantima na trgu u gradu Zavija, nedaleko od Tripolija

Pritisak na libijskog lidera Moamera Gadafija porastao je u svetu posle napada njegovih snaga na snage opozicije.

Austrija se danas pridružila sve većem broju zemalja koje objavljuju planove za zamrzavanje imovine libijskog lidera i njegovih bliskih saradnika, u skladu sa sankcijama Evropske unije. Libijski depoziti u austrijskim bankama procenjuju se na najmanje milijardu i 600 miliona dolara.

Takođe danas, Nemačka je objavila da zamrzava bankarski račun na kome jedan od Gadafijevih sinova ima oko 2 miliona i 800 hiljada dolara.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs saopštila je danas da će Sjedinjene Države nastaviti sa ekonomskim i političkim pritiskom na Gadafija, dodajući da je cilj slabljenje njegove vlasti.

Američki funkcioneri juče su izjavili da razmatraju "sve opcije", uključujući uspostavljanje zone zabranjene za letenje, kako bi se Gadafijevo vazduhoplovstvo sprečilo da napada pobunjenike koji kontrolišu istočnu i delove zapadne Libije. Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da i London razrađuje plan za uvođenje zabrane letenja iznad Libije.

Uprkos sve dublje međunarodne izolacije libijski lider je juče stekao izvesnu diplomatsku podršku od svog dugogodišnjeg saveznika u Latinskoj Americi, venecuelanskog predsednika Uga Čavesa. Čaves je rekao da neće osuđivati Gadafija i optužio Sjedinjene Države da pripremaju invaziju Libije kako bi ukrale njenu naftu.

XS
SM
MD
LG