Linkovi

Svetska tela razmišljaju o reakciji


Libijski pobunjenici u Ras Lanufu
Libijski pobunjenici u Ras Lanufu

Nekoliko svetskih foruma sastaće se ove nedelje kako bi razmotrili kako da reaguju na eskalaciju nasilja u Libiji.

U međuvremenu, dva člana libijskog opozicionog nacionalnog saveta obaveštavaju danas članove Evropskog parlamenta o previranjima u njihovoj zemlji.

Članovi privremenog saveta sa sedištem u Bengaziju, Mahmud Džebril i Ali al-Esavi, sastali su se sa Savetom liberala i demokrata Evrope, velikim liberalnim glasačkim blokom u Evropskom parlamentu, dok Evropska unija planira da u petak održi specijalni samit o Libiji.

Arapska liga je danas objavila da će u subotu u Kairu održati vanredni sastanak radi razgovora o događajima u Libiji.

U međuvremenu, generalni sekretar Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva, osudio je napade snaga lojalnih libijskoj vladi kao "masakre". Na sastanku kasno sinoć, u Abu Dabiju, Abdul Rahman Hamad al-Atijah rekao je da su napadi na libijske civile "zločini protiv čovečnosti". Pomenuta organizacija takođe je pozvala savet bezbednosti UN da proglasi zonu zabrane letenja u Libiji.

Američki predsednik Barak Obama rekao je juče da svetske sile razmatraju niz opcija protiv Libije, uključujući vojne akcije. On je takođe upozorio pristalice Moamera Gadafija da će, kako je rekao, "biti pozvane na odgovornost za bilo koju vrstu nasilja" koje se sprovodi.

XS
SM
MD
LG