Linkovi

Odmrzavanje libijske imovine?


Italijanski premijer Silvio Berluskoni i Mahmud Džibril , potpredsednik libijskog Prelaznog nacionalnog saveta, Milano, Italija, 25. avgust, 2011.
Italijanski premijer Silvio Berluskoni i Mahmud Džibril , potpredsednik libijskog Prelaznog nacionalnog saveta, Milano, Italija, 25. avgust, 2011.

Turski ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu, zatražio je od Ujedinjenih nacija da odmrznu libijsku imovinu i pomognu da zemlja krene napred posle pobune protiv Moamera Gadafija.

Davgutoglu je to danas rekao u Istanbulu, gde su se okupile diplomate iz tridesetak zemalja da razmotre moguće načine pružanja podrške libijskoj opoziciji. Takozvana Kontakt grupa za Libiju, obuhvata i delegate iz Ujedinjenih nacija, Evropske unije, NATO-a, Afričke unije i vlade libijskih pobunjenika, poznate kao Nacionalni prelazni savet.

Sjedinjene Države su zatražile od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da odmrzne milijardu i po dolara libijske imovine. Ta sredstva su zamrznuta u februaru, na osnovu rezolucije Svjetske organizacije kojom su Gadafiju uvedene oštre sankcije zbog nasilnog gušenja protesta. Južnoafrička Republika je izrazila protivljenje američkom predlogu.

Južnoafrički ambasador u Ujedinjenim nacijama je izjavio da se Pretorija ne protivi oslobađanju 500 miliona dolara za humanitarnu pomoć, ali da zabrinjava ustupanje dodatnog novca Nacionalnom prelaznom savetu, koji njegova zemlja još nije priznala kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

Šef libijskog Prelaznog nacionalnog saveta, Mahmud Džibril, u međuvremenu obilazi evropske zemlje takođe nastojeći da obezbedi odmrzavanje milijardi dolara libijske imovine.

U Italiji, Džibril se sastao sa premijerom Silvijem Berluskonijem, dan pošto je razgovarao sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem. Tokom jučerašnje posete Francuskoj, Džibril je rekao da „veća i žešća borba“ za obnovu Libije nije još ni počela. On je apelovao na francusku vladu da oslobodi zamrznutu libijsku imovinu što je pre moguće, istakavši kako se nada da bi ova kriza mogla da bude početak strateškog partnerstva sa evropskim zemljama.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi obećao je da će podržati NATO-ovu misiju zaštite civila u Libiji koliko god bude potrebno. Sarkozi je prethodno rekao da je pozvao lidere zemalja koje sebe smatraju prijateljima Libije da se sastanu u Parizu 1. septembra, kako bi razgovarali o budućnosti te zemlje.

XS
SM
MD
LG