Linkovi

Administracija pravda učešće u Libiji


Pobunjenici u Libiji
Pobunjenici u Libiji

Članovi administracije predsednika Baraka Obame pravdaju američku umešanost u situaciju u Libiji i kažu da su Sjedinjene Države htele da spreče humanitarnu krizu i destabilizaciju Egipta i Tunisa.

Državna sekretarka Hilari Klinton i sekretar za odbranu Robert Gejts, danas su u nekoliko televizijskih programa branili odluku administracije da predvodi koaliciono sprovođenje zone zabrane letenja nad Libijom. Kritičari i članovi političke opozicije smatraju da predsednik nije trebalo da donosi odluku bez konsultacija sa Kongresom.

Međutim, i Klinton i Gejts su naglasili da su akcije koalicije predupredile masakr naroda koji se protivi libijskom vođi Moameru Gadafiju, podsetivši da je on pretio da će ići od vrata do vrata i svetiti se svima koji mu se protive.

Oboje su naglasili da bi porast nasilja u Libiji mogao da ugrozi rezultate revolucija koje su se dogodile u Egiptu i Tunisu. Sekretar za odbranu je izjavio da pobuna u Libiji „nije od vitalnog nacionalnog interesa“ za Sjedinjene Države, ali da je mogući uticaj na region opravdao akciju.


XS
SM
MD
LG