Linkovi

Arapska liga protiv napada


Napad francuskih snaga na Libiju
Napad francuskih snaga na Libiju

Arapska liga kritikuje međunarodni vazdušni napad na Libiju, nedelju pošto je zatražila od Ujedinjenih nacija da uvedu zabranu letenja iznad te zemlje. Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa je danas izjavio da je sprovođenje zabrane letenja na osnovu odluke Ujedinjenih nacija otišlo dalje od onoga što je liga tražila.

On je novinarima u Kairu izjavio da je Arapska liga želela da se civili zaštite, a ne da se bombarduju. Istovremeno, Rusija je pozvala međunarodnu zajednicu da prekine – kako se navodi – „prekomerna“ upotreba sile u Libiji, s obrazloženjem da od nje stradaju civili.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je danas izdalo saopštenje u kojem se navodi da vazdušni napadi na Libiju obuhvataju i napade na nevojne ciljeve, u kojima je poginulo 48 civila i ranjeno više od 150. Rusija je takođe saopštila da evakuiše deo svog diplomatskog osoblja i ruskih državljana iz Tripolija.

Afrička unija je takođe zatražila od međunarodne zajednice uzdržanost. Pet lidera država Afričke unije je danas planiralo da doputuje u Tripoli na razgovor sa Gadafijem, ali je put otkazan. Papa Benedikt Šesnaesti je izdao saopštenje u kojem apeluje na vojne i političke lidere da vode računa o bezbednosti libijskih civila i obezbede im humanitarnu pomoć.

XS
SM
MD
LG