Linkovi

AP: U Bengaziju ubijeno 15 ljudi


Pro-vladini demonstranti u Tripoliju, iskazuju podršku libijskom lideru Moameru Gadafiju, 16. februara 2011.
Pro-vladini demonstranti u Tripoliju, iskazuju podršku libijskom lideru Moameru Gadafiju, 16. februara 2011.

Mediji javljaju da su snage bezbednosti u Libiji pucale da bi rasterale masu koja se okupila iskazujući žalost za demonstrantima ubijenim u prethodnom pokušaju vlade da spreči proteste.

Agencija "Asošijeted pres" navodi izjavu zvaničnika lokalne bolnice koji tvrdi da je najmanje 15 osoba ubijeno u incidentu koji se dogodio u drugom po veličini libijskom gradu Bengaziju.

Organizacija "Human Rights Watch" procenjuje da je tokom ove nedelje u obračunu vladinih snaga sa učesnicima demonstracija protiv libijskog lidera Moamera Gadafija stradalo najmanje 84 ljudi. Grupa sa sedištem u Njujorku tvrdi da je u taj bilans uključeno i 35 osoba za koje izvori iz lokalnih bolnica tvrde da su ih ubile snage bezbednosti u Bengaziju. "Hjuman Rajts Voč" navodi da je većina njih ubijena bojevom municijom.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg objavio je saopštenje u kojem apeluje na Libiju da prestane da koristi silu protiv demonstranata. Hejg je osudio nasilje nazivajući ga "očigledno nedopustivim i strašnim", a takođe je izrazio zabrinutost zbog zabrane pristupa medijima.

XS
SM
MD
LG