Linkovi

Libijski avioni napali Bregu


Libijski pobunjenici iščekuju napad Gadafijevih snaga

Libijski ratni avioni vrše nove napade na Bregu. Očevici kažu da pripadnici trupa odanih Moameru Gadafiju bombarduju aerodrom u Bregi, u blizini naftnog terminala.

Saif al-Islam Gadafi, sin libijskog lidera, danas je izjavio za Skaj njuz da je cilj bombardovanja Brege "zastrašivanje" pripadnika milicije i njihovo potiskivanje od luke, a ne - kako je naglasio - "ubijanje naših ljudi". On je rekao da snage odane njegovom ocu brinu o dobrobiti šest miliona Libijaca kojima je neophodna zarada naftne industrije u Bregi za preživljavanje.

Gadafijeve snage su u konvoju od preko 50 oklopnih vozila juče ušle u Bregu i brzo zaposele naftne instalacije, aerodrom i lučke objekte.

Međutim, vesti o napadu podstakle su naoružane civile u obližnjim gradovima Adždabiji i Bengaziju, koji su se brzo prebacili do prvih redova, naoružani automatskim puškama, ručnim bacačima i starim protivtenkovskim oruđima.

Do sredine popodneva opozicione snage su izvršile kontranapad nateravši Gadafijeve snage da se povuku iz grada. Prema izjavama lekara u borbama je poginulo najmanje 12 ljudi.

Prema izjavama funkcionera libijske naftne industrije, zbog nereda u zemlji proizvodnja nafte je smanjena na polovinu.

U međuvremenu, samoproglašeni "prelazni vladajući savet" zatražio je strane vazdušne napade na Gadafijeve afričke plaćenike, za koje vođe pobunjenika kažu da ih Gadafi koristi u svojim paravojnim jedinicama kako bi ugušili pobunu.

Agencija Asošijeted pres izveštava da je pomenutu savet osnovan juče, u opozicionom uporištu Bengaziju. Prema izveštaju, na čelo saveta imenovan je bivši Gadafijev ministar pravde Mustafa Abdel-Džalil. Predstavnik saveta, Abdul Hafiz Goga, rekao je da to telo takođe želi da strane vlade stupaju u kontakt samo sa onim libijskim ambasadama koje su stale na stranu pobunjenika.

XS
SM
MD
LG