Linkovi

Gadafi: Ne mogu da podnesem ostavku


Gadafijeve pristalice u Tripoliju kliču u znak podrške libijskom lideru, dok se u pozadini vije dim posle eksplozije jedne cisterne za naftu
Gadafijeve pristalice u Tripoliju kliču u znak podrške libijskom lideru, dok se u pozadini vije dim posle eksplozije jedne cisterne za naftu

Libijski lider Moamar Gadafi ponovo se oglušio o pozive da napusti vlast tvrdeći da ima podršku naroda, dok su njegove snage preduzele kontraofanzivu protiv pobunjenika koji su prošlog meseca preuzeli kontrolu nad istočnim delom zemlje.

U današnjem govoru u Tripoliju, koji je prenosila televizija, Gadafi je rekao da ne može da podnese ostavku jer nema nikakvu političku funkciju, u sistemu koji svu moć stavlja u ruke naroda. On je ponovio optužbe da teroristička organizacija Al-Kaida stoji iza ustanka protiv njegove 42-godišnje vladavine.

Takođe je naglasio da su naftna polja u njegovoj zemlji bezbedna, ali da strane naftne kompanije brinu da bi mogli da ih napadnu „naoružani gangsteri“.

Gadafijeve trupe danas su započele svoju prvu ofanzivu na gradove u rukama pobunjenika, napadom na naftnu luku Brega i vazdušnim napadom na obližnji grad Adždabija. Očevici kažu da su Gadafijeve snage pre zore upale u Bregu, zaposevši na kratko naftne instalacije i jedno uzletište. Pobunjenički borci kažu da su kasnije ponovo zauzeli obe lokacije.

Borci opozicije u Adždabiji hitno su se prebacili u grad Bregu da bi ga branili. Oba pomenuta grada leže duž zapadne ivice istočnog dela zemlje, koji je od početka ustanka protiv Gadafijeve vladavine uglavnom pod kontrolom pobunjenika.

Lideri libijske opozicije u istočnom uporištu Bengaziju kažu da razmatraju da li da od stranih zemalja zatraže vazdušne napade na Gadafijeve vojne instalacije i druge ključne objekte. Neki članovi opozicionog vladajućeg saveta rekli su juče da se nerešena situacija u sukobu sa Gadafijevim snagama neće završiti bez pomoći stranih vazduhoplovnih snaga.

Sin libijskog lidera, Saif al-Islam Gadafi, upozorio je zapadne vlade da na preduzimaju vojne akcije rekavši "ako nas napadnu, mi smo spremni".

List Vašington post navodi izjave trojice članova vladajućeg saveta u Bengaziju koji su rekli da će uskoro zatražiti vazdušne napade, čime su porekli ranija obećanja da neće tražiti stranu vojnu intervenciju. Ali članovi pomenutog saveta su rekli da ne žele strane kopnene trupe u Libiji. Vladajući savet u Bengaziju sačinjavaju advokati, akademici, sudije i druge istaknute ličnosti.

XS
SM
MD
LG