Linkovi

Libija: Formirano nacionalno veće


Demonstranti u Libiji cepaju poster sa likom predsednika Gadafija, 27. februar, 2011.

Lideri protesta protiv vlade u Libiji su saopštili da su u osvojenim gradovima na istoku zemlje formirali „nacionalni savet“, posle višednevnih borbi sa snagama odanim libijskom lideru Moameru Gadafiju. Portparol saveta Hafiz Goga danas je izjavio da taj savet predstavlja revoluciju, ali da nije privremena vlada.

U međuvremenu, na zapadu Libije, demonstranti su preuzeli kontrolu nad Zavijom, gradom udaljenim pedesetak kilometara od prestonice Tripolija. Stižu vesti da se demonstranti pripremaju za očekivanu ofanzivu Gadafijevih pristalica koje opkoljavaju to područje. Zapadni novinari koji su se probili do Zavije javljaju da su se u centru grada okupile stotine ljudi koji skandiraju parole protiv Gadafija.

Novinari takođe javljaju o velikoj šteti koju su izazvale borbe, sa zgradama koje su izrešetane mecima ili izgorele i ugljenisanim ostacima vozila na ulicama. Gadafi i dalje kontroliše Tripoli, ali opozicione snage preuzimaju kontrolu nad ostalim delovima zapadne Libije i drže ceo istočni deo zemlje.

Gadafijev bivši ministar pravosuđa Mustafa Abdel Džalil, juče je objavio formiranje prelazne vlade sa sedištem u Bengaziju, gde je pobuna i počela. Abdel Džalil je saopštio da su u prelaznoj vladi vojne i civilne ličnosti i da ona neće voditi zemlju „više od tri meseca“ - dok se ne pripreme „pošteni izbori“ na kojima će libijski narod moći da izabere svog lidera.

XS
SM
MD
LG