Linkovi

Osuđeni bombaš preminuo u Libiji


Abdel Baset al-Megrahi, koji se pre par godina vratio u Libiju gde je dočekan kao heroj, preminuo danas u svom domu u 60-oj godini života
Abdel Baset al-Megrahi, koji se pre par godina vratio u Libiju gde je dočekan kao heroj, preminuo danas u svom domu u 60-oj godini života

Porodica bombaša osuđenog za napad na avion iznad Lokerbija, saopštila je da je bivši libijski obaveštajac preminuo u Libiji posle duge borbe sa rakom. Rodbina Abdela Baseta al-Megrahija je saopštila da je on preminuo danas u svom domu u 60-oj godini života.

On je jedini koji je osuđen za napad na avion kompanije Pan Am na letu 103, u čijoj eksploziji iznad Lokerbija u Škotskoj je poginulo 270 ljudi, među kojima su i 11 na zemlji. Škotski sud je na suđenju na neutralnoj teritoriji u Holandiji, ustanovio da je Megrahi bio umešan u napad 2001. godine. On je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu i odslužio osam godina u zatvoru u Škotskoj, pre nego što su ga škotske vlasti oslobodile 2009. iz humanitarnih razloga, s obzirom da je procenjeno da umire od raka prostate.

Škotski lekari su u to vreme procenili da mu je ostalo još svega tri meseca života. Tadašnja vlast Moamera Gadafija mu je u Libiji priredila herojski doček, što je izazvalo oštra reagovanja porodica žrtava bombaškog napada. Njegovo oslobođenje je kritikovala i vlada Sjedinjenih Država.

Tužioci su tvrdili da je Megrahi učestvovao u bombaškoj zaveri po naređenju Libijske vlade. Megrahi je, međutim, poricao da je imao veze sa napadom.

XS
SM
MD
LG