Linkovi

Amnesti upozorava na zlostavljanja u Libiji


Libijski borci napadaju pro-Gadafijeve snage u Sirti, 13. oktobra 2011.
Libijski borci napadaju pro-Gadafijeve snage u Sirti, 13. oktobra 2011.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti Internešnel upozorila je libijske privremene vlasti da okončaju široko rasprostranjeno zlostavljanje zatvorenika jer postoji opasnost da ponove ponašanje prethodnog režima Moamera Gadafija.

U izveštaju objavljenom u četvrtak, Amnesti Internešnel sa sedištem u Londonu, upozorio je na batinjanje i zlostavljanje progadafijevih vojnika, plaćenika i osumnjičenih lojalista u zapadnom delu Libije.

Grupa je navela da su ti nalazi zasnovani na razgovorima sa oko 300 zatvorenika, vođenim tokom avgusta i septembra.

U međuvremenu, vest da je u Sirti uhapšen jedan od sinova Moamera Gadafija podstakla je proslave u nekoliko libijskih gradova, i to bez ozbira na protivrečne izjave članova Privremenog nacionalnog saveta o tome da li je Mutasim Gadafi zaista uhapšen.

Uhvatili smo maloga sada čekamo na velikog,“ kaže jedan od stanovnika Tripolija.

Neki članovi Privremenog nacionalnog saveta tvrde da je Mutasim uhvaćen i odveden u Bengazi na saslušanje. U nekim izveštajima jedino stoji da je uhapšena jedna važna ličnost iz Gadafijevog kruga. Drugi fukcioneri kažu da ne mogu ni da potvrde niti da demantuju tu vest.

Zbog udaljenosti između Sirte i Bengazija, oko 500 kilometara, slabih komunikacija i saobraćaja, vesti stižu sporije i teško ih je potvrditi ili demantovati", kaže član privremenog nacionalnog saveta Kaled al-Sajeh.

Mutasim, koji je svojevremeno bio u poseti Vašingtonu, obavljao je dužnost savetnika za nacionalnu bezbednost i igrao važnu ulogu u vojsci i snagama bezbednosti pod očevom vladavinom.

Do sada je bilo nekoliko netačnih vesto o hvatanju visokih ličnosti iz Gadafijeve porodice, uključujući sina Saifa al Islama koji se nalazi u begstvu.

Revolucionarni borci su danas takođe saopštili da kontrolišu oko 80 odsto Sirte, Gadafijevog rodnog grada, ali da još uvek nailaze na jak otpor.

Približavamo se četvrti 'Dolar', u kojoj živi porodica Gadafi. Posle toga predstoje borbe u samo još dva mesta i gotovo je", kaže pukovnik revolucionarinih snaga Kamal el-Magrabi.

Zvaničnici privremenog saveta tvrde da će posle zauzimanja Sirte moći da proglase da je Libija slobodna jer će imati kontrolu nad svim lukama i priobalnim gradovima zemlje.

XS
SM
MD
LG