Linkovi

Ofanziva Gadafijevih snaga


Samit Arapske lige u Kairu

Snage libijske vlade napreduju ka gradu Misrata, jednoj od retkih oblasti na zapadu zemlje koje su i dalje pod kontrolom pobunjenika.

Prema izveštajima zapadnih medija, snage odane libijskom lideru Moameru Gadafiju, iz vazduha su napale grad, koji se nalazi oko 200 kilometara od Tripolija. istovremeno, pro-Gadafijeve snage slave pobede ostvarene protiv pobunjenika na istoku zemlje.

Libijska vlada danas je vodila novinare na ture po gradovima Ras Lanuf i Bin Džavad. U ras Lanufu, vladini lojalisti mahali su posterima sa likom Gadafija, dok su reporteri mogli da vide zgrade, sveže ofarbane da bi se prekrile anti-vladine parole. Naftno postrojen je u blizini i dalje je gorelo, pošto je bombardovano ranije tokom dana. U Bin Džavadu, novinari su videli uništenu policijsku stanicu i druge teško oštećene zgrade.

TV mreža "Al Džazira" objavila je danas da je jedan od njenih snimatelja ubijen iz zasede u blizini Bengazija, najvećeg pobunjeničkog uporišta, ali nije navela ko bi mogao da bude odgovoran za njegovu smrt.

U međuvremenu, AFP javlja da je nekoliko hiljada žena danas prošetalo Bengazijem, izražavajući podršku uvođenju zone zabrane letenja iznad Libije. Podršku tome, kasnije danas dala je i Arapska liga, koja je održala sastanak u Kairu.

Dvadeset-dvočlana grupa najavila je da će od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražiti da uvede zabranu, dok su se ministri zemalja članica složili da je vlada Moamera Gadafija izgubila legitimitet.

Arapska liga takođe je objavila da će otvoriti dijalog sa libijskim Nacionalnim savetom, opozicionom grupom sa sedištem u Bengaziju. Bela kuća pozdravila je poziciju Arapske lige naglašavajući da je međunarodona zajednica ujedinjena u slanju "jasne poruke da nasilje u Libiji mora da prestane".

Protesti protiv Gadafija počeli su sredinom prošlog meseca, a demonstranti zahtevaju da se okonča nejgova vladavina koja traje više od 40 godina. Međutim libijski lider odbacio je zahteve da se povuče, a u jednom trenutku je čak rekao da očekuje da će umreti kao "mučenik" u Libiji.

XS
SM
MD
LG