Linkovi

Nastavak sukoba u Libiji


Borci prelazne vlade Libije nadomak Sirte, jednog od poslednjih Gadafijevih uporišta

Prelazna vlada Libije tvrdi da su njene snage zauzele aerodrom i druge lokacije u pustinjskom gradu Sabha, jednom od poslednjih uporišta svgrnutog lidera Moamera Gadafija.

Vojni portparol Nacionalnog prelaznog saveta, pukovnik Ahmed Bani rekao je da Savet kontroliše aerodrom, ali i druge strateški važne lokacije u Sabhi.

„Naše snage drže aerodrom od pre dva sata. Naše zastave se vijore, iznad aerodroma i drugog dela Sabhe koji zovemo dvorac, al Kala – prevod je dvorac“.

Iz grada udaljenog 650 kilometara južno od prestonice Tripolija lako se kontroliše glavni put ka susednom Nigeru, koji su članovi Gadafijeve pratnje koristili da pobegnu iz zemlje. Bilo kakav napredak u Sabhi bio bi važan korak za revolucionarne snage Libije. Borci Nacionalnog prelaznog saveta muče se da izbace pro-Gadafijeve lojaliste iz gradova Bani Valid i Sirta, kao i da obuzdaju nejedinstvo u svojim redovima.

"Situacija u Sirti je veoma neizvesna. Nema goriva, nema hrane, nema vode i drugog pića. Sve prodavnice su zatvorene, avojska ne dozvoljava nikome da izađe iz grada. Ukoliko se neko i usudi da krene, vojnici mu kažu da svi treba da se držimo zajedno i da svašta može da se dogodi. Mi smo pobegli sporednim putem. Bili smo primorani da pobegndemo zbog užasnih uslova".

Pro-Gadafijeve snage juče su posle žestokog puškaranja u blizini severnog ulaza u Bani Valid odbacile napad boraca Nacionalnog prelaznog saveta. Dan ranije, dobrovoljci su u haosu napustili grad, kada su lojalističke trupe napale njihove pozicije iz minobacača i snajpera. Redovne, obučene snage prelazne vlasti povukle su se iz Bani Valida pošto nisu uspele da ga zauzmu.

XS
SM
MD
LG