Linkovi

Gadafijeve snage obnovile napade


Libijski pobunjenici pod paljbom Gadafijevih snaga na frontu nadomak grada Ajdabije, južnoe od Bengazija.
Libijski pobunjenici pod paljbom Gadafijevih snaga na frontu nadomak grada Ajdabije, južnoe od Bengazija.

Bela kuća ponovo je izrazila uverenje da će SAD uskoro “predati kontrolu” nad sprovođenjem zone zabrane letenja u Libiji. Portparol Džej Karni izjavio je da će se to dogoditi u roku od nekoliko dana, a ne nedelja, dok se članovi NATO-a sastaju da razmotre ko će preuzeti vodeću ulogu u toj operaciji. Turski parlament danas je odoborio učešće turskih vojnika u operacijama NATO-a. Jedina muslimanska članica Zapadne alijanse pristala je da podrži zonu zabrane letenja sve dok se štite civili, a NATO samostalno sprovodi tu misiju.

U međuvremenu, dok koalicione snage nastavljaju vazdušne udare na pro-vladine ciljeve u Libiji, Afrička unija je saopštila da će održati sastanak u svom sedištu u Adis Abebi, na koji će pozvati predstavnike vlade Moamera Gadafija kao i lidere libijske opozicije, u nameri da se zaustave sukobi. Inače, francuski vojni avioni oborili su jedan avion libijske vlade iznad grada Misrate. Francuska vojska saopštila je da je, protekle noći, izvršila vazdušne udare duboko u libijskoj teritoriji, a meta je bila vazduhoplovna baza 250 kilometara južno od mediteranske obale.

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju obnovile su napade na mesto Misrata u zapadnom delu zemlje pošto su koalicioni avioni svojim vazdušnim napadima privremeno zaustavili dalje napredovanje vladinih snaga. Međutim, zamenik libijskog ministra inostranih poslova, Kalid Kaim je danas izjavio da nisu vršene nikakve operacije kod Misrate, trećeg po veličini grada u Libiji.

Danas libijske snage nisu vršile nikakve, ni vazdušne ni kopnene napade, niti preduzimaju bilo kakve vojne operacije kod Misrate. Situacija je ograničena na nekoliko džepova nasilja, kao i na snajpersku vatru u nekim delovima Misrate.“

Uprkos tom demantiju, francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe je rekao da je zadatak vojnih operacija koalicije zaštita civila.

Reč je o zaštiti civila, kao i stvaranju prednosti za Gadafijeve protivinke, koji se bore za demokratiju i slobodu. Zato ciljamo na Gadafijeve vojne kapacitete, i ništa više.

U međuvremenu, jedan lekar u Misrati je izvestio da su juče pro-Gadafijeve snage nekontrolisano granatirale, pored ostalog i bolnicu u Misrati, a da snajperisti sa krovova pucaju na civile.

Vojnici lojalni Gadafiju nastavljaju sa napadima i na pobunjeničke gradove Zintan i Adždabiju.

XS
SM
MD
LG