Linkovi

Pobunjenici traže veću pomoć


Vazdušni napad NATO-a u Tripoliju

Predsjednik Barak Obama je, nakon mjesec dana vazdušnih napada NATO-a u Libiji, odobrio upotrebu bespilotnih letjelica „Predator“ kako bi se pružila dodatna podrška pobunjenicima za okončanje sukoba. Libijski pobunjenici su, do sada, imali ograničen uspjeh u borbi protiv bolje opremljenih i organizovanih vojnih snaga Moamera Gadafija.

Vazdušni napadi NATO-a na vojne ciljeve u Libiji i dalje traju i za sada sprječavaju Gadafijeve snage da ponovo preuzmu kontrolu nad uporištima pobunjenika na istoku zemlje. Pobunjeničke snage u Misrati, na zapadu zemlje, su međutim meta žestokih napada vladinih snaga. Situacija u tom gradu, u kojem svakodnevno raste broj žrtava, dokaz je ograničene moći vazdušnih napada Alijanse. Majkl O’Henlon je vojni analitičar u Institutu Brukings u Vašingtonu.

"Gadafijeve snage su toliko uspješne, da se ne čini da će biti brzo poražene. U stvari, možda i pobjeđuju. Teško je međutim predvidjeti ishod i mislim da Libiju očekuje dug period neizvjesnosti, ukoliko ne pronađemo način da promijenimo odnos snaga.”

Grupa Amerikanaca libijskog porijekla je na nedavnom sastanku u Vašingtonu razmatrala pomoć pobunjenicima. Među njima je bio i Ibrahim Džebril, predsjedavajući Sjevernoameričke libijske konferencije.

"Nisu nam potrebni američki vojnici ili marinci, niti francuski, britanski ili bilo koji drugi. Treba da opremimo one koji su na terenu, kako bi mogli da se bore.”

Libijski pobunjenici na ulicama Misrate
Libijski pobunjenici na ulicama Misrate

Majkl O’Henlon podržava taj stav. On kaže da se libijskim pobunjenicima mora dati oružje koje im je neophodno da poraze Gadafija.

"Oružje za odbranu, poput anti-tenkovskog, je ključno i mislim da nema razloga da se ono ne obezbijedi. Pobunjenici će takođe, jednog dana, biti srž nove libijske vojske. Zašto onda nerado počinjemo saradnju sa njima, ako smo već saopštili da ne želimo da imamo posla sa Gadafijem?"

Iako su pobunjeničke vođe, odnosno Prelazni nacionalni savjet, uspjele da ubijede Francusku, Britaniju i Italiju da pošalju vojne savjetnike, to neće biti dovoljno, smatra O’Henlon.

"Ono što sam do sada vidio, kada je riječ o zapadnim savjetnicima, nije dovoljno da me ubijedi da će imati značajan uticaj. Ima ih samo nekoliko desetina, neće imati direktnu ulogu na ratištu i neće obezbijediti oružje.”

Esam Omeiš, predsjedavajući Libijsko-američkog radnog tijela, ističe da Vašington može da opravda veću ulogu u Libiji odredbama rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojim se poziva na zaštitu libijskih civila.

"Moramo da uradimo sve što možemo i pružimo svu civilnu i vojnu pomoć odnosno obezbijedimo logistiku, obuku i opremu za one koji vode ovaj rat, kako bi okončali Gadafijev režim”.

Državna sekretarka Hilari Klinton odbacila je mogućnost angažovanja američkih vojnih savjetnika za pomoć pobunjenicima, u skladu sa obećanjem predsjednika Obame da neće poslati kopnene snage u Libiju. Saveznici će sada procjenjivati efikasnost američkih bespilotnih letjelica.

XS
SM
MD
LG