Linkovi

Dvoje poginulih u napadu NATO


Medicinsko osoblje zbrinjava ranjenike u bolnici u Adždabiji, posle napada NATO-a na jedan pobunjenički položaj u blizini Brege
Medicinsko osoblje zbrinjava ranjenike u bolnici u Adždabiji, posle napada NATO-a na jedan pobunjenički položaj u blizini Brege

Najmanje dva libijska pobunjenika poginula su danas u napadu aviona NATO na jedan od njihovih tenkovskih položaja nedaleko od istočnog grada Brege. Nekoliko drugih boraca je ranjeno.

Pomenuti napad izazvao je zbunjenost među protivnicima libijskog lidera Moamera Gadafija, koji su tražili od NATO-a da ih štiti u njihovoj borbi protiv Gadafijevih snaga.

Za sada nije poznato da li su meta napada bili pobunjenici ili je reč o grešci. NATO je saopštio da istražuje taj incident.

Zapadni mediji izveštavaju o haotičnom stanju u bolnici u Adždabiji u koju su ranjenici preneti.

Pobunjenici već neko vreme vode bitke oko tog važnog naftnog terminala sa snagama lojalnim libijskom lideru Moameru Gadafiju, pa je grad nekoliko puta prelazio iz jednih ruku u druge.

Pubunjeničke vođe nedavno su kritikovale NATO da ne štiti civile i da retko i slabo napada Gadafijeve snage.

U međuvremenu, funkcioneri su saopštili da će se jedna međunarodna kontakt grupa, sastavljena od predstavnika Sjedinjenih Država i zemalja Evrope i Bliskog istoka, sastati iduće nedelje u Kataru radi razgovora o vojnoj intervenciji u Libiji.

Francuska novinska agencija Frans pres izveštava da Francuska pokušava da ubedi i Afričku uniju da pošalje predstavnike na tu konferenciju, koja će se održati 13. aprila.

Pukovnik Gadafi je juče poslao pismo predsedniku SAD Baraku Obami tražeći od njega da zaustavi kampanju NATO snaga. U pismu od tri stranice libijski lider poziva Obamu da zaustavi, kako je to nazvao, "nepravedni rat protiv jednog malog naroda."

Američka državna sekretarka Hilari Klinton odbacila je taj zahtev i ponovo istakla zahteve Sjedinjenih Država i NATO-a, da se proglasi prekid vatre, da se lojalističke snage povuku iz gradova i da Gadafi napusti vlast.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izrazio je posebnu zabrinutost zbog situacije u zapadnom libijskom gradu Misrati, u kome progadafijeve snage napadaju pobunjenike raketama i teškom artiljerijom. Ban je juče rekao da stanovnici zbog toga ne mogu da se snabdevaju osnovnim potrepštinama, kao što su pijaća voda, hrana i lekovi.

Zamenik libijskog ministra inostranih poslova Kaled Kaim rekao je da su britanski avioni napali juče jedno važno naftno nalazište, ubivši trojicu stražara. Jedan naftni funkcioner međutim, u pobunjeničkom, istočnom delu zemlje, izjavio je danas za agenciju Rojters da nalazište Sarir nije napadnuto iz vazduha već da su napad izvršile progadafijeve snage.

XS
SM
MD
LG