Linkovi

Gadafi još u Libiji?


Navodnu audio poruku odbeglog libijskog lidera objavila je sirijska televizijska stanica Alraji

Sirijska televizijska stanica objavila je audio poruku u kojoj navodno odbjegli libijski lider Moamer Gadafi odbacuje vjesti da je napustio Libiju u konvoju koji je prešao u susjedni Niger.

Prkosne reči svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija. U telefonskom razgovoru koji je sirijski televizijski kanal preneo uživo, zbačeni libijski vođa je podsticao svoje pristalice da ustanu i nastave borbu. Za pobunu u zemlji, on je okrivio „plaćenike“ i – kako se izrazio – „pse“, za koje je rekao da zajedno sa NATO-om ubijaju libijsku decu. Međutim u prestonici, Tripoliju, stanovnici su ravnodušni i kažu da to sada više nema značaja, budući da se Gadafi nikada neće vratiti.

„Libijski narod više ne sluša Gadafija. Gadafijeva era je prošla. Mi smo zapiočeli novu istoriju Libije. On je vladao 42 godine, a sada smo u procesu ponovne izgradnje svoje budućnosti.“

Jedan od vojnih komandanata pobunjeničkih snaga je saglasan – što se njega tiče, Gadafi je gotov.

„On prethodno snimljenim govorima poziva u borbu. On sam neće da se bori i on i nije borac. On je ratni zločinac. Govori su mu snimljeni, a gde je sada? Na televizijskim ekranima ga ne vidimo. Govori preko radija. Neće da se pojavi.“

Oko Bani Valida, jednog od poslednjih uporišta Gadafijevih pristalica, borci Nacionalnog prelaznog saveta misle isto. Borci koji su se približili ovom plemenskom bastionu na 15 kilometara, kažu da su dosta slušali Gadafija.

„On nas stalno opisuje kao pacove i podstiče svoje pristalice da se bore, ali je to samo priča. On neprekidno priča, a mi smo u međuvremenu stigli u Bani Valid. Dosta nam je svega toga.“

Gde se bivši vođa krije je misterija otkako su njegovi protivnici pre dve nedelje osvojili njegovo sedište u Tripoliju. Jedan od nekoliko gradova koji su još pod kontrolom Gadafijevih pristalica, Bani Valid, odbija da se preda uprkos pregovorima koji se danima nastavljaju. Predsedavajući izvršnog odbora Nacionalnog prelaznog saveta, Mahmud Džibril, priznao je danas da borba još nije okončana. Džibril je istakao da borci prelaznog saveta moraju da oslobode još neke gradove na jugu zemlje, ali da su mir i stabilnost prioritet.

Novi guverner libijske Centralne banke, Kasim Azuz, prethodno je saopštio da je Gadafi poslednjih dana vladavine prodao oko 20 odsto rezervi zlata. Bivša vlada je, kako je kazao Azuz, od aprila prodala lokalnim trgovcima 29 tona zlata, vrijednog milijardu i 400 miliona dolara kako bi isplatila zarade.

XS
SM
MD
LG