Linkovi

Ukidanje sankcija Libiji


Lutka sa likom Moamera Gadafija visi na glavnom trgu u Tripoliju, zajedno sa libijskom zastavom koja je bila u upotrebi pre puča koji je predvodio Moamer Gadafi
Lutka sa likom Moamera Gadafija visi na glavnom trgu u Tripoliju, zajedno sa libijskom zastavom koja je bila u upotrebi pre puča koji je predvodio Moamer Gadafi

Diplomate iz Evropske unije kažu da bi sankcije nekim libijskim lukama, naftnim kompanijama i desetini drugih kompanija, mogle da budu ukinute već u petak. Dvadeset sedam članica Unije je danas sklopilo preliminarni sporazum da bi pomoglo libijskom Nacionalnom prelaznom savetu da nastavi normalnu ekonomsku delatnost. Diplomate kažu da bi konačni sporazum trebalo da se sklopi sutra.

Francuska je u međuvremenu zatražila od Odbora za sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da dozvoli da Pariz oslobodi više od dve milijarde zamrznutog libijskog novca. Odbor za sankcije je već dao slična odobrenja Britaniji i Sjedinjenim Državama, čime je za hitne humanitarne potrebe oslobođeno ukupno više od tri milijarde dolara zaplenjene libijske imovine.

U Libiji, hiljade ljudi slave završetak muslimanskog svetog meseca Ramazana na glavnom trgu u Tripoliju, dok prelazna vlast nastavlja pritisak na Gadafijeve snage u njegovom rodnom gradu Sirti da se predaju. Komandant pobunjeničkih snaga u Tripoliju, Abdel Hakim Belhadž, danas je izjavio da jedan od Gadafijevih sinova nudi da se preda.

On je rekao da je Sadi Gadafi bio sa njim u kontaktu i da je ponudio da se preda pod uslovom da mu bude garantovana bezbednost. Međutim, američka televizijska mreža CNN je prenela da je Sadi to demantovao, objasnivši da bi se „radije predao istinskoj vladi nego tim ljudima“.

XS
SM
MD
LG