Linkovi

NATO bombardovao Tripoli


Jedan od oštećenih objekata snimljen tokom posete stranih novinara bombardovanim lokacijama, koju je organizovala libijska vlada

U javnosti se postepeno pojavljuju pojedinosti o posledicama jutrošnjeg vazdušnog napada, po svemu sudeći aviona NATO, na libijsku prestonicu Tripoli.

Očevici kažu da su čuli najmanje pet snažnih eksplozija posle kojih se nad gradom podigao oblak belog dima.

Nešto kasnije, funkcioneri libijske vlade poveli su strane novinare u obilazak objekata za koje su rekli da su oštećeni u bombardovanju. Novinari su videli jednu oštećenu zgradu sa kancelarijama i jednu bolnicu, za koju su libijski funkcioneri rekli da su u njoj povređena najmanje tri deteta. Takođe je izvešteno da je oštećen jedan toranj za telekomunikacije.

Neobično snažnom jutrošnjem bombardovanju prethodili su jučerašnji vazdušni napadi NATO snaga na libijska državna skladišta oružja, kraj zapadnog grada Zintana.

U današnjem saopštenju NATO je rekao da su u najnovijim akcijama napadnuti objekti komande i kontrole u Tripoliju, skladišta municije kraj grada Mizde, kao i jedan tenk u opkoljenom lučkom gradu Misrati.

Pobunjenici u Misrati izjavili su danas da su odbacili vladine trupe koje su držale obruč oko grada.

Takođe danas, u luku Misrata uplovio je brod iznajmljen od strane Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, sa 8 hiljada teglica hrane za bebe kao i preko potrebnim hirurškim instrumentima i materijalom za previjanje ranjenika.

Najviši funkcioner Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Valeri Ejmos izjavila je danas u Savetu bezbednosti UN da način na koji se primenjuju međunarodne sankcije u Libiji otežava isporuku potrepština ugroženim stanovnicima.

XS
SM
MD
LG