Linkovi

Pobunjenici u Libiji dobiće savetnike


Libijski pobunjenici pored vozila Gadafijevih snaga za koje tvrde da je uništeno u vazdušnom udaru NATO-a.
Libijski pobunjenici pored vozila Gadafijevih snaga za koje tvrde da je uništeno u vazdušnom udaru NATO-a.

Britanija je odlučila da pošalje vojne savetnike u Libiju kako bi pomogli opkoljenim pobunjeničkim snagama.

Britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg objavio je danas saopštenje u kome kaže da će tim iskusnih vojnih savetnika pomoći pobunjenicima u organizaciji, logistici i komunikacijama. Hejg je rekao da savetnici neće učestvovati u napadima pobunjenika na snage libijske vlade niti će snabdevati pobunjenike oružjem.

U međuvremenu, avioni NATO bombardovali su rano jutros nekoliko objekata u blizini Tripolija.

Alijansa je saopštila da su napadnuti objekti za komandu i kontrolu kao i komunikaciona infrastruktura. Prema saopštenju NATOa, takođe je bombardovan štab elitne libijske 32. brigade, za koju kaže da predvodi i koordiniše napade na civile.

Libijski državni mediji saopštili su da su napadi izvršeni u Tripoliju, Gadafijevom rodnom gradu Sirteu, kao i u području Al-Hira, jugozapadno od Tripolija.

Gadafi dozvolio pristup humanitarnim radnicima

U ponedeljak, Ujedinjene nacije i libijski funkcioneri saopštili su da su postigli dogovor kojim će biti omogućen bezbedan prolaz humanitarnim radnicima do opkoljenog zapadnog grada Misrate, ali bez garancija da će Gadafijeve snage obustaviti granatiranje te enklave.

Zvaničnici UN naveli su da je Gadafi pristao da dozvoli medjunarodnom timu za procenu situacije da udje u Misratu, u okviru sporazuma o pristupu humanitarnim radnicima prestonici Tripoliju i drugim libijskim gradovima.

Koliko razumemo, vlada Libije je pristala da omogući prisustvo humanitarnih radnika u Tripoliju. Izmedju ostalog, pristala je da omogući dostavljanje opreme za medjunarodno osoblje i dogovorila se o koracima koji će omogućiti dolazak tog osoblja“, saopštio je Farhan Hak, zamenik portparola UN.

Napadi Gadafijevih snaga nastavljeni su u ponedeljak, a istog dana brodom je evakuisano gotovo 1,000 stranih radnika i ranjenih Libijaca iz Misrate. U okršajima su ranjene 23 osobe.

Situacija u Misrati je užasna. Nema vode, nema struje, ničega nema… Gadafi će da nas pobije, na ovaj ili onaj način…“, kaže Libijac Ala El Atraš.

Najmanje 4,000 stranih državljana, većinom Nigerijaca, koji nedeljama pokušavaju da isplove iz luke u Misrati i dalje se nadaju da će uspeti da pobegnu. Misrata je jedini grad pod kontrolom pobunjenika na zapadu zemlje i već dva meseca je pod opsadom. Britanija je u nedelju saopštila da će potrošiti dva miliona i 400 hiljada dolara za pomoć Medjunarodnoj organizaciji za migracije, koja radi na evakuaciji stranih državljana iz Misrate, a deo novca je izdvojen za upućivanje lekarskih timova i opreme u taj grad.

XS
SM
MD
LG