Linkovi

UN: Obe strane u Libiji počinile zločine


Vazdužni napad NATO-a u Tripoliju

Istražna komisija Ujedinjenih nacija saopštila je da su snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju i pobunjenici počinili ratne zločine tokom sukoba u Libiji.

U izvještaju, koji je danas objavila tročlana komisija, navodi se da su Gadafijeve snage takođe počinile zločine protiv čovječnosti, dok su opozicione snage odgovorne za neka djela koja predstavljaju ratne zločine.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda je prošlog mjeseca zatražio izdavanje naloga za hapšenje Moamera Gadafija, njegovog sina Saifa al-Islama i šefa obavještajne službe Abdulaha al-Senusija zbog optužbi da su počinili zločine protiv čovječnosti. Libijski zvaničnici odbacili su taj zahtjev, navodeći da Sud nema jurisdikciju u Libiji.

NATO je prethodno saopšto da produžava vojnu misiju u toj zemlji za 90 dana, do kraja septembra, s obzirom na to da libijski lider Moamer Gadafi odbija da ode s vlasti uprkos višemjesečnoj pobuni.

Generalni sekretar Alijanse, Anders Fog Rasmusen, kazao je na konferenciji za novinare u Briselu da se tim potezom šalje jasna poruka Gadafijevoj vladi da će se nastaviti pritisak za njegov odlazak. Rasmusen je dodao da se ne postavlja pitanje da li će Gadafi otići, već kada, ističući da bi to moglo da potraje ili da se dogodi već sjutra. Trenutna misija NATO-a, koja obuhvata vazdušne napade i sprovođenje zone zabrane letova, trebalo je da se okonča krajem juna.

U međuvremenu, još jedan visoki libijski zvaničnik objavio je da je napustio vladu. Ministar za naftu Šukri Ganem kazao je u Rimu da je napustio zemlju i položaj, ali da još nije odlučio da li će se pridružiti pobunjenicima. Libijski zvaničnici su prošlog mjeseca demantovali izvještaje da je Ganem pobjegao u Tunis, navodeći da se nalazi na službenom putu u inostranstvu.

U Vašingtonu, Stejt dipartment je najavio da će državna sekretarka Hilari Klinton naredne nedjelje otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje će prisustvovati sastanku o Libiji. Kontakt grupa za Libiju, koju čine 22 zemlje, početkom mjeseca je postigla saglasnost o otvaranju fonda za pomoć libijskim pobunjenicima, u hrani, lijekovima i vojnoj opremi.

XS
SM
MD
LG