Linkovi

Odbor za zaštitu Tripolija


Libijke u Tripoliju proslavljaju pobedu nad Gadafijevim režimom i traže veća prava
Libijke u Tripoliju proslavljaju pobedu nad Gadafijevim režimom i traže veća prava

Lider libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta Mustafa Abdel Džalil kaže da su njegove snage dovoljno jake da uđu u bilo koji grad, ali da želi da izbjegne krvoproliće. Džalil je na konferenciji za novinare u Bengaziju, istakao da je sada vrijeme za Gadafijeve pristalice u Sirti, Bani Validu i drugim mjestima da se mirno predaju.

Savjet je prethodno saopštio je da je formirao vrhovni bezbjednosni odbor, koji će štititi Tripoli. Član savjeta Ali Tarhuni kazao je da će odbor raditi na zaštiti javnog i privatnog sektora prijestonice, kao i ukloniti ostatak snaga lojalnih Moameru Gadafiju.

Odbor je formiran nakon najave prelaznog savjeta da će tokom naredne sedmice preseliti štab iz Bengazija u Tripoli. Tarhuni je najavio i da će sredinom septembra biti nastavljena proizvodnja u dvije naftne rafinerije.

U libijsku prijestonicu u međuvremenu je doputovao izaslanik Ujedinjenih nacija Ijan Martin koji sa članovima savjeta razgovara o budućnosti Libije. Martin je po dolasku u zemlju kazao da je došao kako bi sa Nacionalnim prelaznim savjetom razgovarao o načinima na koje Svetska organizacije može najviše da pomogne u budućnosti.

Visoki međunarodni zvaničnik će o očekivanjima Libije za dalju pomoć zatim obavijestiti Ujedinjene nacije. Svjetski lideri su u četvrtak najavili pomoć zemlji u iznosu od 15 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG