Linkovi

Razgovori o budućnosti Libije


U Parizu održana konferencija o budućnosti Libije na kojoj je učestvovalo 60 lidera

U Parizu su se okupili predstavnici 60 država i libijskog Nacionalnog prelaznog saveta, da razgovaraju o Libiji - bez Moamera Gadafija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, rekao je učesnicima skupa da su libijske javne službe u velikim teškoćama, dok se u nekim delovima zemlje povremeno nastavljaju borbe. Ban je rekao da su u toku pripreme za efikasno usaglašavanje pravovremene humanitarne pomoći Libijcima.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je rekla delegatima da bi Ujedinjene nacije trebalo da ukinu zabranu na libijsku imovinu. Ona je takođe rekla da su Sjedinjene Države protekle nedelje dostavile 700 miliona od milijarde i po dolara zamrznute imovine.

Sjedinjene Države, Holandija i Francuska su obećale da će odmrznuti gotovo pet milijardi dolara iz fondova vlade Moamera Gadafija. Takođe danas, Evropska unija je objavila da ukida sankcije koje su obuhvatale 28 libijskih entiteta, uključujući luke, banke i energetske kompanije.

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma, u međuvremenu je izjavio da bojkotuje parisku konferenciju, jer "nije zadovoljan" vojnom intervencijom NATO-a u toj zemlji.

Tokom današnje zvanične posete Norveškoj, Zuma je pokrenuo pitanje vazdušnih udara NATO-a posle odluke Ujedinjenih nacija da uvedu zonu zabrane letova iznad Libije. Predsednik Zuma je takođe izneo optužbu da pojedine zemlje preuzimaju vođstvo u odlučivanju o libijskoj budućnosti, naglasivši da bi Ujedinjene nacije zajedno sa Afričkom unijom trebalo da rade na stvaranju nove Libije.

U međuvremenu, Kenija je demantovala vest da je priznala libijski Nacionalni prelazni savet. U saopštenju koje je danas upućeno Glasu Amerike, kenijsko Ministarstvo inostranih poslova ukazuje da utisak da je Kenija priznala taj savet nije tačan. U saopštenju se navodi da se Kenija zalaže za politički dijalog koji će dovesti do uspostavljanja sveobuhvatne prelazne libijske vlade.

XS
SM
MD
LG