Linkovi

Libijski pobunjenici napreduju


Pobunjenički kontrolni punkt u Tripoliju

Libijski pobunjenici saopštili su da su preuzeli kontrolu nad ključnim graničnim prelazom blizu Tunisa, ali da se još bore za zapadni grad Zuvaru.

Opozicioni borci, koji pokušavaju da zauzmu taj priobalni grad 50 kilometara udaljen od granice sa Tunisom, nailaze na žestok otpor snaga lojalnih Momaeru Gadafiju. Glavna ruta za snabdijevanje do Tripolija vodi preko Zuvare.

Mnogi Libijci koji žive u prijestonici nemaju struju i vodu. Portparol Nacionalnog prelaznog savjeta kazao je da se nada da će težak period za stanovnike Tripolija biti okončan što prije.

Ratni avioni NATO-a u međuvremenu su bombardovali veliki bunker u Gadafijevom rodnom gradu Sirtu, potencijalnom skrovištu libijskog lidera. Britanski sekretar za odbranu Lijam Foks rekao je da meta napada nije sam Gadafi, već je namjera Alijanse da osigura da dugogodišnji lider zemlje i njegove snage ne mogu više da vode rat.

Lider prelaznog savjeta Mustafa Abdel Džalil istakao je danas da pobunjenici nemaju pouzdane izvještaje o tome gdje se nalaze Gadafi i njegovi sinovi.

XS
SM
MD
LG