Linkovi

NATO bombarduje libijske vojne ciljeve


Zastava libijskih pobunjenika u Bengaziju, 17. jul 2011.
Zastava libijskih pobunjenika u Bengaziju, 17. jul 2011.

NATO bombarduje ciljeve u blizini Tripolija, dan posle napada na snage Moamera Gadafija u blizini naftnog centra Brege na istoku zemlje. Najnoviji vazdušni napadi NATO-a su jutros pre svanuća uzdrmali istočna predgrađa Tripolija. Još nije poznato šta je pogođeno i da li je bilo žrtava.

Tripoli je baza Gadafijeve moći tokom petomesečne borbe sa pobunjenicima koji žele da prekinu njegovu 42-ogodišnju autokratsku vladavinu. Libijski pobunjenici koji kontrolišu veći deo istoka Libije i delove na zapadu zemlje, nastoje da se približe Tripoliju sa obe strane, uz pomoć vazdušnih napada NATO-a na Gadafijeve snage.

NATO je saopštio da je juče pogodio niz vojnih ciljeva, uključujući skladište, tri radara i lanser raketa zemlja-vazduh. Navodi se da su avioni Alijanse takođe pogodili oklopna vozila Gadafijevih snaga i raketne lansere u blizini Brege. Libijski pobunjenici pokušavaju proteklih dana da osvoje strateški važnu naftnu luku, ali su bolje naoružane Gadafijeve snage usporile napredovanje pobunjenika, koristeći mine i artiljeriju.

U borbama je poginulo najmanje 10 pobunjenika. Gadafi je proteklih dana održao seriju govora, zaričući se da neće predati vlast što traže pobunjenici i zapadne sile. Pobunjenici su u petak dobili diplomatski podstrek, kada su predstavnici 30 država na sastanku u Istanbulu proglasili pobunjenički Nacionalni prelazni savet za legitimnu libijsku vlast.

XS
SM
MD
LG