Linkovi

Libijska vlada vodi razgovore sa opozicijom


Mustafa Abdul Džalil, šef libijskog Prelaznog nacionalnog Saveta
Mustafa Abdul Džalil, šef libijskog Prelaznog nacionalnog Saveta

Funkcioneri libijske vlade Moamera Gadafija izjavili su da je bilo razgovora sa opozicionim liderima o okončanju četvoromesečnog konflikta.
Agencija Asošijeted pres navodi današnju izjavu zamenika ministra inostranih poslova Haleda Kaima da ti razgovori traju već dva meseca. Nije poznato da li je u zargovore uključen i Prelazni nacionalni savet koji predstavlja pobunjenike u medjunarodnoj diplomatiji.

U medjuvremenu, generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, branio je danas misiju severnoatlanskog saveza u Libiji tokom govora u Rusiji, koja je kritikovala napade NATO-a tvrdeći da prevazilaze okvir mandata Ujedinjenih nacija.

Rasmusen je to izjavio u Sočiju, gde diskutuje o Libiji sa ruskim predsednikom Dimitrijem Medvedevom i južnoafričkim predsednikom Džejkobom Zumom.

Rusija nije glasala za rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a u martu, kojom je NATO-u odobren mandat da vojnim sredstvima štiti civile u Libiji.

Dok NATO intenzivira vazdušne napade u cilju podrške pobunjeničkim snagama, Rusija kaže da to prevazilazi ciljeve UN-a.

Do razgovora u Rusiji dolazi u trenutku kada je sin libijskog lidera Moamera Gadafija upozorio da njegova porodica neće napustiti Libiju niti odustati od nje. „Nikada se nećemo predati,“ izjavio je za francuski TV kanal TF1 Saif al Islam Gadafi.

U medjuvremenu, rukovodstvo libijskih pobunjenika izdalo je kontradiktorna saopštenja o tome da li će dopustiti Gadafiju da ostane u zemlji pod novom vladom.

Lider pobunjenika, Mustafa Abdel Džalil, opovrgao je ranije data saopštenja da je Gadafijev odlazak iz zemlje apsolutni preduslov za okončanje višemesečnog konflikta.

XS
SM
MD
LG