Linkovi

Za opoziciju ključna Gadafijeva ostavka


Mustafa Abdul Džalil, vodja libijskih pobunjenika

Vođa libijskih pobunjenika Mustafa Abdel Džalil, izjavio je da je opozicioni pokret spreman da dozvoli libijskom lideru Moameru Gadafiju da ostane u zemlji, ako podnese ostavku i prihvati međunarodni nadzor svog kretanja. U današnjem intervjuu agenciji „Rojters“, Džalil je izjavio da su pobunjenici to ponudili Gadafiju pre mesec dana posredstvom Ujedinjenih nacija, ali da još nisu dobili odgovor.

On je dao intervju u pobunjeničkom uporištu Bengaziju. Džalil je rekao da Gadafi, ako podnese ostavku i naredi svojim trupama da se povuku sa svojih položaja, može da odluči da li će ostati u Libiji ili otići u inostranstvo. Vođa pobunjenika je objasnio da će pobunjenici, u slučaju da libijski lider želi da ostane u zemlji, odlučiti o lokaciji, a da će „njegovo celokupno kretanje“ biti pod međunarodnim nadzorom.

Gadafi se zariče da će se do kraja boriti protiv pobunjenika koji su u februaru ustali protiv njegove 42-ogodišnje autokratske vladavine. Zapadne sile podržavaju pobunjeničke zahteve i doprinose vazdušnim napadima NATO-a na Gadafijeve snage, da bi sprečile napade na libijske civile.

Portparol pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog saveta je saopštio da novi plan koji je u petak usvojila Afrička unija ne ide dovoljno daleko, jer ne obuhvata Gadafijevu ostavku.

XS
SM
MD
LG