Linkovi

Za opoziciju ključna Gadafijeva ostavka

  • Vesti Amerike

Mustafa Abdul Džalil, vodja libijskih pobunjenika

Vođa libijskih pobunjenika Mustafa Abdel Džalil, izjavio je da je opozicioni pokret spreman da dozvoli libijskom lideru Moameru Gadafiju da ostane u zemlji, ako podnese ostavku i prihvati međunarodni nadzor svog kretanja. U današnjem intervjuu agenciji „Rojters“, Džalil je izjavio da su pobunjenici to ponudili Gadafiju pre mesec dana posredstvom Ujedinjenih nacija, ali da još nisu dobili odgovor.

On je dao intervju u pobunjeničkom uporištu Bengaziju. Džalil je rekao da Gadafi, ako podnese ostavku i naredi svojim trupama da se povuku sa svojih položaja, može da odluči da li će ostati u Libiji ili otići u inostranstvo. Vođa pobunjenika je objasnio da će pobunjenici, u slučaju da libijski lider želi da ostane u zemlji, odlučiti o lokaciji, a da će „njegovo celokupno kretanje“ biti pod međunarodnim nadzorom.

Gadafi se zariče da će se do kraja boriti protiv pobunjenika koji su u februaru ustali protiv njegove 42-ogodišnje autokratske vladavine. Zapadne sile podržavaju pobunjeničke zahteve i doprinose vazdušnim napadima NATO-a na Gadafijeve snage, da bi sprečile napade na libijske civile.

Portparol pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog saveta je saopštio da novi plan koji je u petak usvojila Afrička unija ne ide dovoljno daleko, jer ne obuhvata Gadafijevu ostavku.

XS
SM
MD
LG