Linkovi

Francuska prekršila rezoluciju UN?


Libijski pobunjenici blizu grada Bir Ganam, južno od Tripolija
Libijski pobunjenici blizu grada Bir Ganam, južno od Tripolija

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, izjavio je danas u Moskvi da je Francuska moguće prekršila embargo Ujedinjenih nacija na uvoz oružja u Libiju, dostavivši početkom meseca pomoću padobrana oružje pobunjenicima koji se bore protiv snaga Moamera Gadafija.

Lavrov je saopštio da je Moskva zatražila od Pariza objašenjenje, dodavši da se radi o „flagrantnom kršenju“ rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojene u februaru - ako se ispostavi da je informacija tačna.

Francuski ambasador u Ujedinjenim nacijama Žerar Aro, juče je izjavio da je vazdušno dostavljanje oružja u skladu sa drugom rezolucijom Saveta bezbednosti usvojenom u martu, kojom se uspostavlja zona zabrane letenja nad Libijom radi zaštite civila. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, danas je izjavio da Alijansa nije umešana u francusko dostavljanje oružja.

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg danas je izjavio da London dostavlja libijskim pobunjenicima pancire, policijske uniforme i komunikacionu opremu. Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova je u vezi sa francuskom dostavom oružja pozvao sve zemlje da izbegnu svaku akciju koja prevazilazi okvire mandata rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se ovlašćuje zabrana letenja nad Libijom.

XS
SM
MD
LG