Linkovi

Francuska prekršila rezoluciju UN?


Libijski pobunjenici blizu grada Bir Ganam, južno od Tripolija

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, izjavio je danas u Moskvi da je Francuska moguće prekršila embargo Ujedinjenih nacija na uvoz oružja u Libiju, dostavivši početkom meseca pomoću padobrana oružje pobunjenicima koji se bore protiv snaga Moamera Gadafija.

Lavrov je saopštio da je Moskva zatražila od Pariza objašenjenje, dodavši da se radi o „flagrantnom kršenju“ rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojene u februaru - ako se ispostavi da je informacija tačna.

Francuski ambasador u Ujedinjenim nacijama Žerar Aro, juče je izjavio da je vazdušno dostavljanje oružja u skladu sa drugom rezolucijom Saveta bezbednosti usvojenom u martu, kojom se uspostavlja zona zabrane letenja nad Libijom radi zaštite civila. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, danas je izjavio da Alijansa nije umešana u francusko dostavljanje oružja.

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg danas je izjavio da London dostavlja libijskim pobunjenicima pancire, policijske uniforme i komunikacionu opremu. Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova je u vezi sa francuskom dostavom oružja pozvao sve zemlje da izbegnu svaku akciju koja prevazilazi okvire mandata rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se ovlašćuje zabrana letenja nad Libijom.

XS
SM
MD
LG