Linkovi

Zuma upozorava NATO


Posledice nemira u Libiji

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma upozorava NATO da ne koristi svoju vojnu moć da ubije libijskog lidera Moamera Gadafija. Zuma je to rekao danas u Pretoriji, na panelu Afričke unije, na kojem je razgovarano o prekidu četvoromesečnog sukoba Moamera Gadafija i pobunjenika na istoku zemlje.

Zuma je naglasio da je rezolucijom Ujedinjenih nacija NATO ovlašćen da štiti libijski narod, a ne da „menja režim ili vrši političko ubistvo“. NATO je demantovao da cilja na Gadafija posle vazdušnog napada 1. maja, u kojem su prema tvrdnjama Libijske vlade poginula četiri člana Gadafijeve porodice.

Rusija je u to vreme izrazila sumnju u demanti NATO-a. Predsedik Zuma je rekao da Afrička unija veruje da bilo kakvo rešenje sukoba mora biti političko i da „zavisi od libijskog naroda“. On je naglasio da Afrička unija traži prekid vatre u Libiji, koji bi bio praćen političkim reformama i izborima koji će libijskom narodu omogućiti da slobodno izabere svoje lidere.

Na panelu Afričke unije posvećenom uspostavljanju mira i humanitarnoj pomoći u Libiji, učestvovali su predsednici Mauritanije, Ugande i Malija.

XS
SM
MD
LG