Linkovi

U napadu NATO-a stradali civili?


Vazdušni napad NATO-a na Tripoli

Libijski funkcioneri su saopštili da je u današnjem vazdušnom napadu NATO-a na rezidencijalni deo glavnog grada Tripolija, poginulo najmanje sedam civila, među kojima su i deca. NATO je saopštio da istražuje libijsku tvrdnju.

Zamenik libijskog ministra inostranih poslova Haled Kaim, optužio je NATO da „namerno i s predumišljajem cilja na civilne kuće“. On je naglasio da napad pokazuje „brutalnost Zapada“. Nadležni iz vlade su odveli strane novinare u prestoničku četvrt Arada, gde spasioci pokušavaju da pronađu preživele ispod ruševina zgrade.

Vlasti su takođe odvele novinare u bolnicu da bi im pokazale nekoliko leševa, među kojima su i dva deteta za koje funkcioneri tvrde da su poginula u vazdušnom napadu. Incident još nije potvrđen iz nezavisnih izvora. Koalicija je juče saopštila da su tvrdnje Libijske vlade da NATO bombarduje civile „zaprepašćujuće“.

Portparolka Oana Lungesku je izjavila da libijski vođa Moamer Gadafi i njegove snage „sistematski i brutalno vrše napade“ na libijski narod. Takođe juče, NATO je priznao da su pripadnici koalicionih snaga početkom nedelje greškom pogodili kolonu pobunjeničkih vozila u blizini Brege na istoku zemlje.

XS
SM
MD
LG