Linkovi

Predstavništvo EU u Bengaziju


Visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton tokom posete sudu u Bengaziju.
Visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton tokom posete sudu u Bengaziju.

Evropska unija je otvarila diplomatsko predstavništvo u opozicionom uporištu Benagaziju na istoku Libije i obećala podršku demokratskoj Libiji, bez vođe Moamera Gadafija. Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton je danas otvorila predstavništvo u visoko obezbeđenom hotelu „Tibesti“.

Ona je rekla da EU namerava da podrži libijski narod i sada i u „dalekoj budućnosti“. Otvaranjem predstavništva, pobunjeničko uporište se povezalo sa 27-očlanom organizacijom i dobilo veće međunarodno priznanje. Francuska, Italija i druge zemlje su već zvanično priznale pobunjenike, dok su Sjedinjene Države uputile svoje diplomate u istočni deo zemlje da počnu razgovore. Ketrin Ešton je diplomata najvišeg ranga koji je od početka protesta posetio deo Libije pod kontrolom pobunjenika.

Portparol NATO-a je u petak izjavio da su vazdušni napadi vojne alijanse u Libiji praktično primorali Gadafija da se skriva i smanjili mu sposobnost kontrole svojih snaga. Portparol je dao izjavu posle saopštenja NATO-a da je otpočeo seriju vatzdušnih napada na ratne brodove vladinih snaga. NATO je saopštio da je gađao brodove usidrene u lukama u Sirti, Al Kumsu i prestonici Tripoliju.

XS
SM
MD
LG