Linkovi

Libijska imovina pobunjenicima


Učesnici sastanka o podršci libijskim pobunjenicima, održan u Rimu
Učesnici sastanka o podršci libijskim pobunjenicima, održan u Rimu

Članovi takozvane Kontakt grupe za Libiju, koja objedinjuje 22 države, sastali su se u Rimu da istraže mogućnosti finansiranja libijske opozicije i sve više podržavaju dostavljanje novca pobunjenicima putem "privremenog finansijskog mehanizma".

Administracija predsednika Obame, kako je danas saopštila državna sekretarka Hilari Klinton, planira da oslobodi deo zamrznute libijske imovine u vrednosti od 30 milijardi dolara i preda je pobunjenicima.

Državna sekretarka je na skupu u Rimu saopštila da će Sjedinjene Države da prouče zakone na osnovu kojih bi Vašington mogao da preuzme kontrolu nad imovinom Moamera Gadafija i njegove vlade i tim novcem pomogne libijskom narodu.

Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini objavio je da je humanitarni fond za Libiju sada dostigao 250 miliona dolara. Skupu je prisustvovao i predsednik libijskog Nacionalnog prelazniog saveta Mustafa Abdel-Džalil i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

U međuvremenu, brod sa najmanje osam stotina izbeglica iz Misrate je uplovio u luku u Bengaziju, pobunjeničkom uporištu na istoku zemlje.

Međunarodna organizacija za migracije, koja je zakupila brod, saopštila je da se na njemu nalazi i pedesetak ranjenih civila.

Humanitarni radnici na brodu kažu da su na otvorenom moru morali da provedu tri dana, dok su čistači mina iz NATO-a završili traganje zaeksplozivnim napravama koje plutaju u pristaništu Misrate. Te mine su prošle nedelje postavili pripadnici Gadafijevih snaga.

XS
SM
MD
LG