Linkovi

Napad na Misratu odložio pomoć


Pripadnici libijske opozicije
Pripadnici libijske opozicije

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju granatirale su luku Misrata, uporište pobunjenika, odloživši time pristajanje humanitarnog broda poslatog u cilju spasavanja izbeglica.

Očevici navode da su pro-vladine snage granatirale Misratu kao i da su napadale berberske gradove u zapadnoj planinskoj regiji.

Luka u Misrati je jedina otvorena linija snabdevanja za stanovnike grada, pobunjenike i strane sezonske radnike kao i jedini punkt za bekstvo od sukoba koji besni već nedeljama.

Agencija Ujedinjenih nacija Svetski program hrane danas je saopštila da je iznajmljeni humanitarni brod u subotu dostavio tone hrane, vode i medicinskih potrepština kao i tri ambulantna vozila. Medjutim, današnji napad pro-Gadafijevih snaga je odložio je dolazak broda koji je iznajmila Medjunarodna organizacija za migracije.

Libijska državna televizija prenela je da je NATO bombardovao civilne i vojne ciljeve u prestonici Tripoliju i najmanje još jednoj lokaciji.

Prema libijskom izveštaju, napadi su se dogodili u ponedeljak kasno uveče, u Bir al- Ganamu, stotinu kilometara jugozapadno od Tripolija, kao i delu prestonice zvanom Ain Zara. U napadima je bilo žrtava, ali televizija nije navela nikakve detalje, a NATO nije potvrdio te navode.

Ranije u ponedeljak, u vazdušnom napadu NATO-a na Tripoli uništena je zgrada u kompleksu u kojem živi libijski lider Moamer Gadafi. NATO je saopštio da je meta bio štab za komunikacije, koji se koristi za koordinaciju napada na civile.

"Napad na ovu zgradu je bio nepotreban i to je novi dokaz da koalicione snage ne žele mir, i ne bore se za zaštitu civila, već pokušavaju da izvrše politički atentat”, izjavio je Musa Ibrahim, portparol libijske vlade.

S druge strane, komandant opercija NATO-a u Libiji, generalpukovnik Šarl Bušar, demantovao je tvrdnje Libije da su savezničke snage napale kompleks u kojem živi Gadafi sa namerom da ga ubiju.

Bušar je danas izjavio da NATO napadi imaju za cilj komandne i kontrolne objekte, a ne pojedince.

Gadafijev sin, Saif al-Islam, izjavio je da NATO vodi izgubljenu bitku u Libiji , jer ga podržavaju “izdajnici, agenti i špijuni”. On je rekao da će bombardovanje “zastrašiti samo decu”.

Italija je saopštila da će početi da bombarduje odredjene vojne ciljeve u Libiji. Premijer Silvio Berluskoni kaže da je o toj odluci obavestio američkog predsednika Baraka Obamu, i da će nazvati druge evropske lidere da ih lično informiše o tome.

XS
SM
MD
LG