Linkovi

Libija: Veća pomoć pobunjenicima


Delegati na sastanku o Libiji u glavnom gradu Katara, Dohi

Na prvom sastanku Medjunarodne kontakt grupe za Libiju, održanom u Dohi, zapadne i arapske diplomate stale su iza medjunarodnih vojnih operacija u Libiji, i obećale veću novčanu, političku i humanitarnu pomoć libijskoj opoziciji.

Diplomate iz svih krajeva sveta okupile su se u Kataru, kako bi koordinisale upućivanje medjunarodne pomoći libijskom narodu. Članovi kontakt grupe za Libiju, koja uključuje predstavnike SAD, Britanije, Francuske i drugih zemalja koje pružaju vojnu podršku libijskoj opoziciji, saopštili su na kraju konferencije da će razmotriti stvaranje "privremenog finansijskog mehanizma", kako bi pobunjenicima omogućili pristup novčanim sredstvima.

Prestolonaslednik Katara, princ Tamin Ben Hama Al Tani pozvao je libijskog lidera Moamera Gadafija da mirno sidje s vlasti.

"Ostvarenje tih ciljeva zahteva brzo reagovanje, jer smo u trci s vremenom. Svakog dana sve više civila gine kao žrtva vojnog arsenala, koji je izgradjen korišćenjem novca libijskog naroda, a sada se ne koristi protiv spoljnog neprijatelja nego protiv samih libijskih gradjana.”

Katarski princ najavio je da će sledeći sastanak kontakt-grupe biti održan u Italiji, prve nedelje maja.

Generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun apelovao je na medjunarodne donatore da izdvoje sredstva za obnovu Libije, pošto kriza bude rešena.

"Nadam se da će naš jedinstveni apel za donacije u iznosu od 310 miliona dolara biti velikodušno podržan. Do sada je finansirano samo 39 procenata, što je očigledno nedovoljno, imajući u vidu ukupne potrebe. Takodje je jasno da će Libiji biti potrebni naši jedinstveni napori u mirovnim misijama, izgradnji mira, i rekonstrukciji, kada bude postignuto primirje.”

U Libiji, bar jedan stanovnik Adždabije izrazio je nadu da će sastanak u Kataru rezultirati vojnom pomoći pobunjenicima.

"Jedino što nam je potrebno od učesnika konferencije je da pobunjenicima daju oružje. Ako dobijemo oružje, možemo da porazimo Gadafija i njegove plaćenike”, izjavio je Nasir Al Kamali.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je da su ciljevi sastanka bili održavanje pritiska na Gadafijevu vladu, razvoj inicijativa za izgradnju mira i finansijska podrška Libijcima koji se bore za demokratiju. On je istakao da su potezi medjunarodne zajednice da se zaštite libijski civili koji su se nađli u središtu krvavog konflikta - "neophodni, legalni i ispravni".

Medjunarodna koalicija pruža vojnu podršku pobunjenicima putem vazdušnih udara koje sprovodi NATO.

U Bengaziju, portparol pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog saveta rekao je novinarima da postoji mogućnost da će ih tri zemlje snabdeti oružjem. On je rekao da su vodjeni "pozitivni" razgovori sa tim državama, iako nije precizirao o kojim je zemljama reč.

Drugi predstavnik pobunjenika preneo je delegatima u Kataru ocenu da NATO nije dovoljno angažovan u zaštiti civila. S druge strane, generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, branio je napore medjunarodne zajednice, ističući da su istakao je da su velike sile preduzele “odlučnu akciju” u Libiji.

U Vašingtonu, Pentagon je potvrdio da američki borbeni avioni proteklih deset dana sprovode udare na libijsku protivraketnu odbranu. Iako su američki zvaničnici ranije istakli da je američka uloga u Libiji svedena na podršku, umesto aktivnog učešća u operacijama, portparol Pentagona naveo je da su SAD prenele izvestan broj svojih lovaca pod komandu NATO-a, za potrebe sprovodjenja vazdušnih udara. Očevici u blizini libijske prestonice čuli su u sredu glasne eksplozije u blizini aerodroma u Tripoliju, ali nema mnogo vesti o borbama na glavnim istočnim i zapadnim frontovima.

XS
SM
MD
LG