Linkovi

Lideri Afričke unije u Libiji


Snage libijskih pobunjenika ulaze u Ajdabiju, 10. april, 2011.
Snage libijskih pobunjenika ulaze u Ajdabiju, 10. april, 2011.

Vazdušni napadi NATO-a izgleda da su osujetili napad snaga libijskog lidera Moamera Gadafija na grad pod kontrolom pobunjenika, dok se lideri Afričke unije okupljaju u Tripoliju da posreduju u libijskom sukobu. NATO je saopštio da je u današnjim vazdušnim udarima uništeno 11 tenkova vladinih snaga u blizini Ajdabije i 14 tenkova u blizini Misrate na zapadu zemlje.

General-pukovnik Šarl Bušar je izjavio da su ti napadi bili neophodni, jer su Gadafijeve snage brutalno bombardovale civile. Portparol libijskih pobunjenika, pukovnik Hamid Hasi, izjavio je za „Asošijeted pres“ da je žestoka artiljerijska vatra vladinih snaga u blizini Ajdabije, u najvećoj meri prekinuta posle napada NATO-a.

Medicinsko osoblje i novinari kažu da je u borbama u Ajdabiji proteklih dana poginulo najmanje 12 osoba. U međuvremenu, predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma, doputovao je u prestonicu Tripoli, u posredničku misiju u kojoj su mu se pridružili i predsednici Mauritanije, Malija i Konga i predstavnik Ugande.

Grupa treba da se sastane sa Gadafijem i potom otputuje u Bengazi na razgovore sa pobunjeničkim vođama.

XS
SM
MD
LG