Linkovi

Libijski pobunjenici ponovo napreduju


Vojna akcija međunarodne zajednice u Libiji

Libijski pobunjenici stacionirani na istoku zemlje, brzo napreduju prema uporištima vladinih snaga na zapadu i uz pomoć vazdušnih napada pod vođstvom zapadnih država na vladine trupe, ponovo su osvojili nekoliko gradova.

Pobunjenici su danas preuzeli kontrolu nad gradom Bin Džavadom i najavili da će nastaviti pritisak na Sirtu, rodni grad Moamera Gadafija. Bin Džavad je najzapadniji grad u koji su ušli opozicioni borci, koji pokušavaju da prekinu Gadafijevu 42 godine dugu vladavinu, pre nego što su ih vladine trupe početkom meseca potisnule. Na putu ka Bin Džavadu, libijski pobunjenici su kasno sinoć i noćas ponovo osvojili naftne luke Ras Lanuf i Bregu i opet preuzeli kontrolu nad glavnim naftnim terminalima, preko kojih se izvozi najveći deo libijske nafte.

Nešto ranije, juče, pobunjenici su preuzeli Ajdabiju, još jedan grad na istoku, iz kojeg su Gadafijevi borci morali da se povuku posle nedelje koalicionih vazdušnih napada. Koalicija pod vođstvom zapadnih država vrši vazdušne i raketne napade na snage Libijske vlade od 19. marta, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti kojom se odobravaju sve neophodne mere za zaštitu libijskih civila od napada Gadafijevih snaga. Vazdušni napadi su omogućili libijskim pobunjenicima da ponovo zauzmu istočni deo zemlje, iz kojeg su ih proteklih nedelja potisnule vladine snage.

Stotinak pobunjenika koji su zauzeli centar Bin Džavada, pucalo je u vazduh slaveći povratak u grad, u kojem su, kako se navodi, vladine snage koje su se žurno povukle pružile neznatan otpor. Izvešetači zapadnih novinskih agencija koji prate pobunjeničke snage, javljaju da je u koalicionim napadima uništeno nekoliko vozila vladinih snaga u blizini Ras Lanufa.

Francuska vojska je u međuvremenu saopštila da su njeni ratni avioni uništili pet aviona i dva helikoptera vladinih snaga u zapadnom delu Libije, gde Gadafijeve snage nedeljama opkoljavaju i napadaju Misratu, koja je pod kontrolom pobunjenika. Koalicione letelice su izvele i vazdušne napade u okolini prestonice Tripolija. Očekuje se da NATO do kraja dana saopšti proširenje svoje uloge u Libiji - od običnog sprovođenja zone zabrane letenja, na izvođenje vazdušnih napada na Gadafijeve kopnene snage. Sve do sada, takve vazdušne napade je izvodila koalicija pod vođstvgom Sjedinjenih Država, u kojoj su pored ostalih i Francuska i Britanija.

Zvaničnici Libijske vlade su juče najavili diplomatske pokušaje rešenja krize, ali posle te najave nema novih vesti o toku akcije. Delegacija koja predstavlja Gadafija, u petak je saopštila da je njegova vlada spremna da prihvati takozvanju „mapu puta“ ka rešenju sukoba, koju je pripremila Afrička unija. Zvaničnici Libijske vlade su se u petak sastali sa izaslanicima pet afričkih zemalja u Adis Abebi u Etiopiji. Članice Afričke unije traže prekid vatre u Libiji i okončanje koalicionih vazdušnih napada i pomorske blokade Libije.

Sjedinjene Države su juče pohvalile Afričku uniju koja je pripremila konferenciju svetskih sila u Adis Abebi, na kojoj je razmotrena situacija u Libiji. Portparol Državnog sekretarijata, Mark Toner, izjavio je da Afrička unija ima ključnu ulogu u rešavanju krize. Na konferenciji u petak, predložen je period demokratske tranzicije koji bi doveo do izbora u Libiji. Libijskim zvaničnicima je zabranjeno učešće na konferenciji, jer nisu mogli da prisustvuju ni predstavnici libijske pobunjeničke organizacije.

XS
SM
MD
LG