Linkovi

Gadafijeve snage stežu obruč


Vojnik libijske vlade pozira za kameru na zapadnoj kapiji grada Ajdabije, 17. mart 2011.
Vojnik libijske vlade pozira za kameru na zapadnoj kapiji grada Ajdabije, 17. mart 2011.

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju približavaju se istočnom pobunjeničkom uporištu Bengaziju, dok zapadne sile vrše pritisak na Savet bezbednosti da odobri akciju za zaštitu pobunjenika.

Libijska državna televizija danas je saopštila da su Gadafijeve snage zauzele istočnu luku Zuvajtinia i stigle nadomak Bengazija, odakle su pobunjenici izvestili da su osujetili pokušaje vladinih vazduhoplovnih snaga da bombarduju taj, drugi po veličini libijski grad. Očevici takodje izveštavaju o vladinim napadima na susedni grad Adždabija pod kontrolom opozicije.

U izveštajima iz Adždabije navodi se da je u tamošnjim sukobima od utorka ubijeno 30 ljudi.

Državna televizija navodi da su na zapadu Libije vladine trupe ponovo zauzele treći po veličini grad Misratu. Pobunjenici su demantovali tu tvrdnju.

Zapadne sile vrše pritisak na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da danas glasaju o rezoluciji koju podržava i Arapska liga, za odobravanje medjunarodna intervencija u Libiji radi zaštite civila od bombardovanja Gadafijevih snaga.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs, rekla je kasno sinoć u Vašingtonu kako želi da se tom rezolucijom odobri široki spektar akcija koje bi obuhvatile – a "možda i prevazišle" – zonu zabrane letenja. Francuska, jedan od sponzora ove rezolucije, poslala je danas svog ministra inostranih poslova u Njujork da pokuša da osigura što brže usvajanje pomenute rezolucije.

XS
SM
MD
LG