Linkovi

Pakistanska teroristička organizacija opasnija od Al-kaide?

  • Ravi Kana

Parada pripadnika organizacije Džamat-ud-Dave, bivše Laškar-i-taibe, u jednom od pakistanskih gradova

Dugo se verovalo da je Laškar-i-taiba ekstremistička organizacija koja se bori protiv indijske vlasti u Kašmiru. Međutim, kada je Amerikanac Dejvid Hedli iz Čikaga prošle nedelje priznao da je kriv za veze sa tom organizacijom i napadima iz 2008. u Mumbaju, pojedini američki stručnjaci i zakonodavci su izrazili bojazan da bi Laškar za Sjedinjene Države mogla da bude opasnija organizacija od Al-kaide.

Dejvid Hedli je prvi Amerikanac povezan sa terorističkom organizacijom Laškar-i-taiba sa sedištem u Pakistanu. Musliman iz Čikaga, Hedli, priznao je da je imao ulogu u terorističkim napadima u Mumbaju 2008.godine, kao i za kovanje zavere za napad na danski list koji je objavio sporne karikature proroka Muhameda.

Hedli je danas prihvatio krivicu za brojna ozbiljna krivična dela. Njegovo ponašanje je nanelo štetu mnogim ljudima i on je priznao da je kriv po svih 12 tačaka optužnice“, kazao je njegov branialc.

U Sjedinjenim Državama se u novije vreme povećava strahovanje od terorizma poniklog u zemlji. Međutim, pojedini članovi Kongresa kao i stručnjaci za terorizam, smatraju da su Sjedinjene Države suviše usredsređene na Al-kaidu i zapostavljaju Laškar-i-taibu.

U svetlu napada u Mumbaju, istražitelji su u dokaznom materijalu i na e-mail adresama Laškar-i-taibe, otkrili listu sa 320 lokacija širom sveta kao mogućih meta napada, a svega 20 je u Indiji. Pripadnici te organizacije su napadali američke snage u Avganistanu od prvog dana“, kaže Geri Ekerman, predsednik Odbora Predstavničkog doma za odnose sa inostranstvom.

Mogućnosti Laškar-i-taibe prevazilaze Al-kaidu, kaže Marvin Vejnbaum iz Instituta za Bliski istok.

Laškar nadmašuje Al-kaidu po mogućnostima regrutovanja i prikupljanja novca širom islamskog sveta. Za razliku od Al-kaide, Laškar ima jake socijalne korene i uživa zaštitu državnih institucija, poput pakistanske obaveštajne službe.“

Laškar-i-taiba optužena je za napade u Mumbaju
Laškar-i-taiba optužena je za napade u Mumbaju

Laškar-i-taiba je zabranjena u Pakistanu 2002. godine. Međutim, stručnjaci kažu da je ta organizacija još aktivna i da se infiltrirala u pakistansku humanitarnu organizaciju poznatu pod nazivom Džamat-ud-Dava.

Sjedinjene Države moraju budno da prate pokušaje Pakistanaca da rasformiraju Laškar-i-taibu. Sama zabrana rada te organizacije nije mnogo doprinela smanjenju njenih sposobnosti“, smatra Lisa Kertis iz fondacije "Heritidž".

Indija je okrivila tu organizaciju za napade u Mumbaju 2008. i saopštila da ima dokaze da je u njih bila umešana i pakistanska obaveštajna služba. Islamabad je izveo neke članove te organizacije na suđenje, ali dematuje umešanost pakistanske obaveštajne službe. Osnivač Laškar-i-taibe, Hafiz Said, takođe je bio uhapšen, ali ga je kasnije pakistanski sud oslobodio zbog pomanjkanja dokaza. Pomoćnik američkog državnog sekretara, Robert Blejk, prošle nedelje je u Nju Delhiju razgovarao sa indijskim zvaničnicima da bi umanjio bojazan da Sjedinjene Države ignorišu opasnost od Laškar-i-taibe.

„Slučaj Hedli, prema našem gledištu, ilustruje sve veći globalni obim i ambicije Laškar-i-taibe i stoga postoji potreba da sve naše zemlje shvate tu opasnost krajnje ozbiljno.”

Ešli Telis iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, nada se da će predsednik Obama uveriti Pakistan da bude oštriji prema Laškar-i-taibi.

„Predsednik Obama zasluzuje pohvale, jer je kao važan uslov za američko-pakistanske strateške odnose postavio obavezu Pakistana da obuzda Laškar i Taibu.“

Stručnjaci kažu da je najveća opasnost to što bi još jedan napad te organizacije u Indiji, mogao da izazove rat između Indije i Pakistana. A to bi, kako kažu, ozbiljno poremetilo pokušaje Vašingtona da privoli Pakistan da obuzda islamske ekstremiste na svojoj granici sa Avganistanom.


XS
SM
MD
LG