Linkovi

Lajčak: Crna Gora pouzdan partner


Bivši izaslanik EU za crnogorski referendum o nezavisnosti i visoki predstavnik u BiH, danas ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, prisustvovao je samitu šefova diplomatija Centralnoevropske inicijative, održanom u Budvi i tom prilikom za Glas Amerike govorio o situaciji u regionu.

Slovački šef diplomatije, četiri godine nakon što je Crna Gora obnovila nezavisnost, smatra da je država napredovala i napravila značajan korak u dobrom pravcu:

''Danas je Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u i jedna je od najnaprednijih država u Regionu. Sa gledišta EU, Crna Gora je jedna uspješna zemlja koja, naravno, ima svoje probleme vezane za administrativne kapacitete, korupciju i slično. Ali, to ne izlazi iz nekog okvira koji je uobičajen za ovaj region. Ono što je važnije za Crnu Goru jeste da ima snažnu Vladu koja ispunjava svoje obaveze koje je preuzela. To je jako važno. Dakle, Crna Gora je ozbiljan i pouzdan partner''.

Kada je u pitanju Srbija, za EU i dalje je u prvom planu saradnja sa Haškim tribunalom, kaže Lajčak. 'Glavni tužilac Bramerc u Luksemburgu nam je rekao da je saradnja na zadovoljavajućem nivou, iako njegov izvještaj nije bio pozitivan kao prije šest mjeseci':

''Ali, na osnovu tog Izvještaja donijeta je odluka da Srbija može da ide u proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nije to nikakvo vještačko ubrzavanje, već normalan korak u tom procesu. Sa druge strane, Srbija traži da njena Aplikacija za članstvo bude proslijeđena u Evropsku komisiju, ali u tome nije dobila podršku. Rečeno je da taj proces treba da se razvija korak po korak''.

Lajčaka smo pitali hoće li EU i dalje vrednovati pojedinačni učinak država u procesu pristupanja, ili će države iz regiona morati da čekaju jedna drugu:

''EU insistira na filozofiji da svaka zemlja treba da napreduje na osnovu vlastitih rezultata, da zemlja koja ide sporije ne treba i ne može da blokira zemlju koja ide brže. Pravila igre treba da budu ista za sve zemlje, ali brzina, tempo probližavanja Evropskoj uniji je individualno i apsolutno zavisi od toga kako jedna zemlja ispunjava svoje obaveze''.

Lajčak tvrdi da se BiH i danas suočava sa problemima koji su postojali i dok je on bio Visoki predstavnik, kao i da su centralna pitanja te države-ustavne promjene, odnos države prema entitetima i stvaranje funkcionalne države. "BiH nije u krizi, ali previše sporo ide naprijed", konstatuje Lajčak.

XS
SM
MD
LG