Linkovi

Volonteri pomažu u čišćenju Losanđeleske reke


Čišćenje Losanđeleske reke

Losanđeleska reka se reka postepeno obnavlja, zahvaljujući dobrovoljcima koji učestvuju u njenom godišnjem čišćenju.

Losanđeleska reka je najvećim delom svoje dužine od 80 kilometara, u stvari betonski drenažni kanal. On odvodi otpadne vode posle nevremena, a u njega se slivaju i velike količine gradskih otpadaka. izbetonirana je krajem 1930-ih i tokom 40-ih, posle godina povremenog izlivanja.

Pre nekoliko nedelja, hiljade dobrovoljaca su došle da uklone iz nje otpatke koji su se nagomilali tokom zimskih kiša. Kanal danas ponovo izlgeda kao reka, barem mestimično, kaže volonterka Kerol Hening.

„Počinje da izgleda malo bolje. Moja sećanja na reku su vezana za ljude koji su se trkali automobilima u Losanđeleskoj reci, na betonskom dnu.“

Losanđeleska reka je bila poprište čuvene automobilske trke u filmu „Briljantin“ iz 1978. Delovi reke su danas pretvoreni u rekreativne prostore, a vratile su se i ptice.

Reka više nije ružno zadnje dvorište grada, kaže pesnik Luis Mekadams. On je 1986. osnovao organizaciju „Prijatelji Losanđeleske reke“.

„Sada je to sve više prednje dvorište grada. Ovo je 24. godišnje čišćenje reke. U ovom trenutku verujemo da smo iz Losanđeleske reke očistili i odneli oko 450 tona otpadaka.“

Mnogi od odbačenih predmeta koji stignu u reku vas iznenade, kaže Džon Dubler, volonter iz obližnje Kompanije „Dizni“.

„Pronalazimo kutije sa užinom i odeću. Neverovatno je šta može da se vidi. Male kompakt diskove.“

Džek Lebik, dobrovoljac, kaže da se jedna vrsta predmeta ipak izdvaja.

„Tone i tone plastičnih kesa. Mislim da su one na prvom mestu. Njih ovde zakopavamo.“

To je u svakom slučaju godišnji napor koji se isplati, s obzirom da reka još jednom počne da liči na reku.
XS
SM
MD
LG