Linkovi

Kirgistan će poštovati sporazume sa SAD


Sjedinjene Države pozdravile su saopštenje privremene vlade Kirgistana da će poštovati postojeće sporazume i da će američka vojna baza u toj zemlji nastaviti da funkcioniše.

Pomoćnik državnog sekretara za južnu i centralnu Aziju Robert Blejk rekao je novinarima u ponedeljak da je predsednica privremene vlade Roza Otunbajeva pružila uveravanja u tom pogledu državnoj sekretarki Hilari Klinton. Blejk je to izjavio pre nego što je otputovao za Kirgistan gde će se u sredu sastati sa Otunbajevom.

Američki zvaničnik je takodje rekao da će se upoznati sa ocenama privremene vlade o bezbednosnoj situaciji u zemlji i sa koracima koje vlada namerava da preduzme u cilju održavanja prevremenih izbora u roku od šest meseci.

NATO je u ponedeljak saopštio da su u vazduhoplovnoj bazi Manas, iz koje se pruža podrška operacijama alijanse u Avganistanu, obnovljene aktivnosti u punom obimu posle više dana prekida kada avionima alijanse nije bilo dozvoljeno da je koriste.

Ranije danas, svrgnuti predsednik Kirgistana, Kurmanbek Bakijev, poručio je pristalicama na jugu zemlje da i dalje ostaje njen zakoniti predsednik. To je bio prvi javni nastup Bakijeva nakon što je napustio prestonicu Biškek posle nasilja u kojem je poginulo oko 80 ljudi.

XS
SM
MD
LG