Linkovi

Bakijev spreman da podnese ostavku


Govoreći danas novinarima, u južnom kirgistanskom gradu Džalalabadu, Bakijev je rekao da bi želeo da razgovara sa predsednicom prelazne vlade Rozom Otunbajevom. Bakijev je pobegao iz glavnog grada Biškeka posle žestokih protesta prošle nedelje, kada je u sukobu policije sa demonstrantima poginulo najmanje 80 ljudi.

Bakijev je dao izjavu da će podneti ostavku nekoliko sati pošto su ga lideri prelazne vlade pozvali da dođe u glavni grad i preda se, jer će u protivnom poslati specijalne snage da ga uhapse.

Ministar za bezbednost u prelaznoj vladi, Azimbek Beknazarov izjavio je danas da je predsedniku ukinut imunitet i da je protiv njega otvorena krivična istraga. Nešto ranije, Bakijev je rekao pristalicama da ne priznaje akcije prelazne vlade.

Lideri prelazne vlade izjavljuju da žele da sprovedu ustavne promene kojima bi se smanjila predsednička ovlašćenja. Potpredsednik vlade, Almazbek Atambajev, rekao je da kirgistanski lideri imaju nesrećnu sklonost da proglašavaju sebe "kanovima" i tako postaju tirani.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za južnu i centralnu Aziju, Robert Blejk, sutra će otputovati u Kirgistan radi razgovora sa funkcionerima prelazne vlade. On je izjavio da neće biti u kontaktu sa svrgnutim predsednikom.

Blejk je rekao da Sjedinjene Države pozdravljaju uveravanja prelazne vlade da će poštovati postojeći sporazum kojim se Vašingtonu dozvoljava da svoju vazduhoplovnu bazu u Kirgistanu koristi za pružanje podrške operacijama u susednom Avganistanu.

Američki funkcioner je rekao da će tokom dvodnevne posete Biškeku ponuditi humanitarnu i druge vrste pomoći i nastojati da sazna pojedinosti o najavljenim izborima i demokratskoj tranziciji u narednih šest meseci.

XS
SM
MD
LG