Linkovi

SAD ponudile podršku Kirgistanu


Demonstrant sa zastavom na tornju u Biškeku

Sjedinjene Države su saopštile da su spremne da pomognu kirgistanskoj prelaznoj vladi, koja je preuzela vlast posle svrgavanja predsednika u nasilnim protestima u kojima su poginule 84 osobe.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja Južne i centralne Azije, Robert Blejk, rekao je da će Sjedinjene Države podržati ciljeve prelazne vlade za promenu Ustava i održavanje parlamentarnih izbora. Blejk se danas, u glavnom gradu Kirgistana Biškeku, sastao sa liderkom prelazne vlade Rozom Otunbajevom.

U međuvremenu, Rusija će saopštila da će obezbediti grantove i zajmove Kirgistanu u vrednosti od 50 miliona dolara. Ruski ministar inostranih poslova Aleksej Kudrin obećao je pomoć potpredsedniku prelazne vlade Kirgistana, Almazbeku Atambajevu koji je boravio u poseti Moskvi.

Predsednica prelazne vlade Otunbajeva danas je izjavila da bi zbačeni predsednik Kurmanbek Bakijev trebalo da pred međunarodnim tribunalom odgovara za svoje dela i napusti zemlju, ali je takođe dodala da ne isključuje razgovore sa Bakijevim.

XS
SM
MD
LG