Linkovi

Stotinu poginulih u nemirima u Kirgistanu


U neredima na jugu Kirgistana, poginulo je oko stotinu ljudi, a više od 1200 je ranjeno, tako da je prelazna vlada uputila rezervne snage da suzbiju haos koji traje već tri dana.

Kirgistanska prelazna vlada je pripadnicima bezbednosnih snaga dala odobrenje da koriste bojevu municiju, posle izbijanja smrtonosnih sukoba između Uzbeka i Kirgiza u gradovima Oš i Džalalabad na jugu zemlje. Funkcioneri prelazne vlade kažu da je nasilje nateralo desetine hiljada Uzbeka u bekstvo. Širom Uzbekistana su otvoreni logori za izbeglice, među kojima ima i mnogo povređenih čije su domove spalile bande naoružanih Kirgiza.

Sadašnji neredi su najteži otkako je bivši predsednik Kurmanbek Bakijev svgnut u krvavoj pobuni u aprilu, a Oš i Džalalabad su bili njegova uporišta.

Predsednica prelazne vlade Roza Otunbajeva za podsticanje nasilja okrivljuje pristalice svrgnutog predsednika. Ona ih je optužila da žele da spreče ustavni referendum o smanjenju predsedničkih ovlašćenja koji treba da se održi do kraja meseca. Bakijev je danas u Belorusiji izdao saopštenje u kojem demantuje svoju ulogu u nasilju i kritikuje prelazne vlasti da ne štite narod.

Rusija, Kina i Sjedinjene Države su zatražile hitan prekid nereda, koji povećavaju zabrinutost za stabilnost u zemlji u kojoj i Sjedinjene Države i Rusija imaju vojne baze.

Ruska agencija „Interfaks“ je izvestila da je Rusija danas uputila u Kirgistan padobranski bataljon, da bi obezbedila svoju vazduhoplovnu bazu.

XS
SM
MD
LG