Linkovi

Korak bliže kvantnom kompjuteru


Naučnici u Velikoj Britaniji tvrde da su prevazišli najtežu prepreku na putu ka pravljenju prvog kvantnog kompjutera na svetu. Takva mašina bi bila eksponencijalno brža od kompjutera koji se danas koriste, a i unela bi revoluciju u razumevanje sveta oko nas.

Naučnici veruju da svet pokreće kvantna fizika; ipak to je tema koja se graniči sa našim razumevanjem sveta i dovodi u pitanje naša osnovna verovanja.

“U kvantnoj fizici, stvari mogu da se nalaze na dva različita mesta u isto vreme. Ajnštajn je to smatrao pomalo zastrašujućim. Da li zaista možemo da upotrebimo ta veoma neobična kvantna dejstva za novu vrstu tehnologije? Svakako da možemo, ali to je veoma, veoma teško. Zašto? Zato što se kvantni predmeti ponašaju po principima kvantne fizike samo kada su potpuno izolovani od našeg okruženja”, objašnjava Vinfrid Hensinger, profesor kvantne tehnologije na Univerzitetu u Saseksu.

Izolacija kvannih predmeta se do sada obavljala pomoću lasera, ali kvantni kompjuter bi morao da ima milione lasera, što nije praktično. Tim profesora Hensingera je međutim, u laboratoriji došao na novu ideju.

“Osmislili smo metod kojim možemo da otklonimo milione laserskih zraka i da ih zamenimo sa dve kutije koje vidite ovde”, kaže Sebastijan Vajt sa Univerziteta u Saseksu.

Nova tehnika zahteva električno napajanje kvantnih mikročipova. To proizvodi rotaciona električna polja koja izoluju kvantne predmete – u ovom slučaju, slobodne naelektrisane atome, odnosno jone.

“Ovde imamo analogiju toga, mehanički potencijal. Dakle, ako je statičan, naš uhvaćeni jon će se otkotrljati i ispašće, ali umesto toga mi ga zavrtimo. I ako ga rotiramo pravom brzinom, onda će taj jon da ostane uhvaćen”, ističe Ana Veb sa Univerziteta u Saseksu.

U pravom kvantnom kompjuteru, uhvaćeni joni – odnosno kvantni bitovi – zadržavaju se unutar vakuuma na super niskoj temperaturi od minus 273 stepena Celzijusa.

“Unutra zadržavamo etome, naelektrisane atome ili jone, koristeći električna polja. I sada ih koristimo kao kvantne bitove”, navodi Vinfrid Hensinger.

Zašto su kvantni bitovi toliko moćniji od binarnih koje koristimo danas?

“Dva klasična bita mogu da budu npr. 0-0, ili 0-1. U kvantnom kompjuteru, dva kvantna bita mogu da budu 0-0, 0-1, 1-0 i 1-1 u isto vreme. Zamislite mnoštvo kvantnih bitova, i koliko različitih kombinacija možete simultano da sačuvate u kvantnim bitovima. Zbog toga su kvantni kompjuteri toliko moćni”, dodaje Hensinger.

Takav kompjuter bi mogao da pruži odgovore na nazamislivo mnogo pitanja.

“Bilo da pokušavate da razumete svojstva novih materijala, da napravite novi materijal, novi lek, da razumete šta je unutar ćelija, da shvatite prevoje proteina, ili biološke sisteme, ono što je jasno je da će kvantni kompjuteri uvesti korenite promene u društvu”.

Još uvek ima dosta nerazjašnjenih pitanja, ali Hensingerov tim veruje da smo na korak bliže sledećoj naučnoj revoluciji.

XS
SM
MD
LG